Как да продължа, когато имам заем и съм загубил работата си?

Загубих работата си и имам заем – какво трябва да направя в такава ситуация, за да се предпазя от забавяне на изплащането на дълга? Противно на външния вид, ние имаме доста възможности, благодарение на които загубата на работа не трябва да бъде такава трагедия. На първо място, струва си да постигнете споразумение с кредитора.

Банката може да ни предложи редица опции, които ще ни позволят да оцелеем този труден период без забавяне на изплащането. От своя страна липсата на какъвто и да е контакт от наша страна и пропускането на вноски само ще доведе до подходящите последици за нас. Един от тези варианти е удължаване на срока за изплащане на заема.

Това ще означава увеличение на общите му разходи, но вноските ще бъдат намалени, което значително ще улесни своевременното им погасяване. Добра идея е, ако все още имаме малко средства и сме в състояние да платим част от съществуващата вноска, но не всички. Те ви позволяват да не плащате изцяло или частично вноските в продължение на няколко месеца. През това време можем да търсим нова работа и да нормализираме финансовото си състояние. Разбира се, пропуснатите вноски ще трябва да бъдат платени по-късно – те ще бъдат разделени на части и добавени към следващите вноски или ще удължат срока на кредита.

Трябва да се отбележи обаче, че кредитните отпуски обикновено се отпускат само на онези клиенти, които до момента са изплатили заема навреме. Ако изплатим заема под формата на намаляващи вноски, можем да помислим и за преименуването им на фиксирани вноски, особено ако сме започнали да изплащаме заема сравнително наскоро.

Намаляващите вноски са много високи в началото на периода на изплащане и с всяка следваща вноска те намаляват. Фиксираните вноски, както показва името им, имат една и съща сума през целия период на заема.

Загубих работата си – какво ще кажете за ипотеката?

Имам заем и  загубих работата си – тази ситуация е особено стресираща и проблематична, когато говорим не за малък потребителски заем, а например за много скъп ипотечен заем. Вноските му често са много високи и е почти невъзможно да ги платите навреме, без да получавате редовно възнаграждение. И така, какво да правим, ако имаме ипотека и сме  загубили работата си? Схемата на поведение и възможностите, с които се сблъскваме, са до голяма степен същите, както в случая на паричен заем. Удължаването на срока за изплащане или кредитните ваканции определено са опции, които си струва да се обмислят.

Източник: byrzi-krediti.weebly.com

Comments

comments