Как да подготвим детето за среща с нова детегледачка

Взимането на решение за наемане на детегледачка може да бъде трудно и дори стресиращо за родителите, но е особено важно и за децата. Независимо дали търсите бавачка само за няколко часа или за целодневна грижа за детето, то новата детегледачка не бива да е притеснително изживяване за малчугана.

Опитните и добре квалифицирани детегледачки притежават нужните умения бързо да се сприятеляват с децата и да пораждат необходимото доверие в тях, но все пак вие като родител можете да предприемете няколко допълнителни стъпки, за да подготвите своя мъник. С достатъчно информация, добро приготовление и предварително планиране малчуганите ще се чувстват развълнувани от срещата с бавачката.

Говорете с децата си предварително

Не е добре да чакате последния удобен момент, за да споделите на децата, че ще дойде детегледачката. Те също имат нужда от малко време, за да се подготвят и да свикнат с мисълта, че някой нов човек ще се грижи за тях. Добре е да създадете приятелско усещане на децата към бавачката – развълнувайте ги, че ще имат нов приятел в игрите. Нека в уговорения ден гувернантката да дойде по-рано, докато вие сте още вкъщи, за да се постигне по-лесно възприемане. Вземете нови играчки, с които детето и детегледачката за пръв път да играят заедно, което ще е основа за изграждането и на по-добра връзка между тях.

Създайте усещане за контрол

Децата по-лесно приемат промените, когато чувстват нещата под контрол. Така например, може да възложите задача на детето да разведе гледачката около къщата или пък да й направи само подарък за „добре дошла”. Мъникът със сигурност ще се радва да създаде нещо ново, с което ще изненада и зарадва всеки възрастен.

Обяснете на детето какво трябва да очаква от детегледачката

Уверете се, че вашата бавачка разбира какво очаквате от нея и какви са вашите правила и изисквания. Тя не трябва да бъде само приятел, а да създава сигурност и безопасна среда. Нека вашето дете е наясно с това. Това, че вас ви няма, не означава че обичайните правила и рутини ще бъдат пренебрегвани. За бавачките също е важно да бъдат запознати предварително с изградените от вас навици и ежедневни дейности.

Планирайте заедно

Една от основните причини, предизвикващи недоволство и недобро поведение при децата е скуката. За това постарайте се предварително да измислите интересни игри, занимания, проекти и дори образователни дейности.

Осигурете нужното чувство за спокойствие в детето

Убедете се, че мъникът ви разбира, че вие сте на разстояние само от едно телефонно обаждане. Създайте необходимото доверие, за да може детето спокойно да разговаря с вас за всичко.

Поискайте мнението на детето си за новата детегледачка

След като бавачката си тръгне поговорете с детето си. Нека то ви сподели чувствата и емоциите си от срещата и прекараното време. Попитайте го какво са правили, какво му е допаднало и какво не. Така ще изградите доверие между вас, но и ще знаете какви съвети да дадете към детегледачката.

Дори и да имате смесени чувства към това нов човек да прекарва време с децата ви и да осигурява необходимата грижа, то е важно да се постараете да постигнете плавен и лек преход. Малчуганите трябва да бъдат подготвени и да очакват с нетърпение тази нова първа среща.

Comments

comments