Как да изберем прибори за хранене за дете

Децата са изключително интересни и забавни в първите си опити за самостоятелно хранене. Как обаче да осигурим безопасността им, да ги оставим да бъдат самостоятелни и същевременно да сме спокойни, че всичко е наред? Този въпрос със сигурност тревожи много родители и роднини, ето защо следващите редове дават няколко предложения:

Прибори за хранене при бебе

Всяко начало е трудно, казват хората и в случая със сигурност са прави. За първите стъпки за хранене заложете на прибори с къса дръжка. Важно е ширината на лъжичката и виличката също да не е много голяма, за да може да влезе лесно в устата на бебето. Предпочитани са меките пластмаси, както и силиконовите приброри за хранене. Заложете на не много висока купичка с по-голям диаметър от нечуплив материал. Така храната ще изстива по-бързо, а движенията на детето ще са спокойни, въпреки че ще им липсва прецизност. До първата годинка децата похапват основно пюрирани храни, така че виличката не е задължителна. Ако въпреки това решите да я включите, нека бъде със заоблени зъбци за повече сигурност.

Прибори за хранене при деца от 1 до 3 години

Бамбуковите прибори за хранене са нов хит на българския пазар. Цената им е много приемлива. Издържат дълго време, могат да се почистват на ръка, както и в миялна машина. Същевременно са безопасни за употреба, цветни и много интересни. Освен виличка със заоблени връхчета, в комплектите най-често се съдържат лъжичка, чинийка с разделители, купичка и чашка. Това е всичко необходимо за развитието на моториката при храненето на този етап.

Прибори за хранене при деца над 3 години

Децата над три години вече са малки хора. Може да им се доверите и да премахнете нечупливите детски комплекти за хранене. Предложете им прибори за хранене с метална основа и цветни дръжки. Постепенно давайте насоки и как детето да се научи да ползва нож. Обърнете внимание на етикета. Това е времето да покажете на детето как да стои и да се храни прилично. За сервизите за хранене заложете на висококачествен порцелан с любимите герои. Чашките за чай и мляко с капаче са забавни и интересни. Създайте настроение и приятна атмосфера по време на всяко хранене.

 

Comments

comments