Как да изберем качествено спално бельо?

Колкото по-голяма е плътността на материала, толкова по-дълго ще използвате вашето спално бельо. Изберете комплекти с плътност минимум 60 нишки на 1 кв. см . Тази информация обикновено е отбелязана на опаковката.

Обърнете внимание на опаковката – за висококачествените комплекти тя е възможно най-информативна, тоест с посочени координати на производителя, състава на тъканта, схемата на комплекта и препоръки за правилна грижа и съхранение.

С колко комплекта спално бельо е добре да разполагаме?

За равномерно износване трябва да имате три комплекта спално бельо за всяко едно използваемо легло – едно, което е в употреба, едно, което е в пералнята и едно за резерва в гардероба. Освен това е желателно материалът на комплектите да е с приблизително еднакво качество.

Колко често се сменя спалното бельо?

Добре е всяко спално бельо да се подменя веднъж седмично – примерно, в края на седмицата. Калъфките за възглавници понякога обаче е необходимо да се подменят до няколко пъти седмично. Според правилата, завивките и чаршафите се перат поне веднъж на 10 дни, а калъфките за възглавници – на всеки 4-5 дни. По този начин се предотвратява появата на акари други паразити.

Как да перем спално бельо?

Преди да го пуснете в пералнята, обърнете калъфките за възглавниците и пликовете на обратната страна, затворете циповете и закопчейте копчетата, ако има такива.

Напълнете барабана на пералнята приблизително наполовина от обема му, не повече. Задайте оптималната температура, която е както следва: за памук – 40 ° C, за коприна – 30 ° C, за цветен лен – 30-40 ° C, за бял лен – 60 ° C.

Не забравяйте  при покупка на нови комплекти спално бельо да ги изперете задължително преди употреба.

Как да омекотим спалното бельо?

Най-очевидният начин е да добавям  омекотител за тъкани ,  но може също така да поставите в барабан чифт тенис топки – те „бият“ твърдата тъкан и я правят по-нежна.

Comments

comments