Какво трябва да отчетем при избора на мебели по поръчка за кухнята

Все повече хора решават да обновят дома си с мебели по поръчка. Това решение им дава възможност да си спестят проблемите с избора на цветовете, обкова и вида на материала. В крайна сметка се оказва, че така те пестят и пари. Когато говорим за функционално помещение, каквото е кухнята, решенията са повече от отговорни. В следващите редове ще разгледаме факторите, които трябва да се отчетат при избора на поръчкова кухня.

Кои са подводните камъни при обзавеждане на кухненското помещение?

Истинските естети и ценители на уникалния дизайн избират варианта кухня по индивидуален проект. Поръчковите кухни са оригинални и модерни, но по-важното е, че са идеални като конструкция, стил и комфорт. Дизайнът им е обмислен до най-дребния детайл. Може би и поради факта, че купувачът взема дейно участие в изготвянето на проекта с мнения, препоръки и желания.

Препъни камъните на етап изготвяне на проект за кухненско обзавеждане са доста на брой. Изпълнителят следва да изготви проекта така, че крайният продукт да бъде функционален, с привлекателен външен вид, съответстващ на желанието на клиента. Проектът можете да изготвите и сами, но ако нямате нужните умения, препоръчваме да се обърнете към професионална фирма, имаща в екипа си инженер или мебелен дизайнер.

Правила за изготвяне на проекта

Проектът за изработка на мебели по поръчка се изготвя преди всичко като се отчете точното местоположение на комуникациите, които ще определят бъдещото местоположение на работните зони в помещението. По този начин се взема решение за формата на кухнята – U-образна, остров, ъглова, в права линия и т.н.

Важните комуникационни точки в кухните на съвременните жилища са:

  • ВиК връзки;
  • Електрическа инсталация;
  • Отдушници;
  • Разклонения за газопроводи;
  • Елементи на парна или друга отоплителна инсталация.

При ново строителство е по-лесно да се промени местоположението на тези важни за функциониране на кухнята точки. При ремонт на действащо помещение обаче това е доста сложно. Налага се в проекта да се включват и други специалисти – водопроводчици, електротехници, майстори по облицовката и т.н.

Изчисляване размера на модулната система

Размерът на композицията от кухненски мебели по поръчка се определя според площта на помещението. Обикновено системата е с височина 2.20м, в която е отчетена височината на горните модули/шкафове. Тя варира между 72 и 100см, докато височината на долния ред шкафове е 80-90см. Предвижда се и разстоянието между тях, което е 45 – 60см.

Когато се изработват кухненски мебели по поръчка клиентът може да посочи други параметри. Дали те ще е възможно те да бъдат изпълнени обаче зависи от материалите и функционалния дизайн на обзавеждането. Изготвянето на проект, по който да бъдат изработени мебелите включва множество изчисления. Такива може правилно да направи единствено опитен специалист.

Зонирането и дизайнът са определящи за практичността и привлекателния облик на поръчковата кухня. Местата за вградени и свободно стоящи кухненски уреди се избират в съответствие с комуникациите – контакти, окабеляване и т.н. Сърцето на всяка кухня, зоната за готвене е разположено под аспиратора, за да се осигури добра вентилация на помещението.

Миялна машина, пералня и мивка намират своето място по-близо до водопровода. Зоните за готвене и мократа точка са разделени от работна повърхност с размери около 20 – 30 см. Приблизително същото разстояние (но не по-малко) трябва да има и между фурната и хладилника. Проектът за изработка на кухненски мебели по поръчка завършва с избора на материали, цветова схема и обкови.

 

Comments

comments