Какво предвиждат промените в Закона за здравето след края на извънредното положение?

Промените в Закона за здравето, с който ще се продължат част от мерките при извънредното положение заради коронавируса, вече са внесени в деловодството на Народното събрание. Предстои в петък те да бъдат гласувани от парламента.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 7246

Предложенията са поместени в 13 страници, а мотивите са обяснени на 4.

Урежда се начинът, по който министърът на здравеопазването да може да въвежда временни противоепидемични мерки на територията на страната или на отделен регион за защита на живота и здравето на гражданите при степен на опасност от разпространение на заразна болест. Това ще става по предложение на главния държавен здравен инспектор.

Основен акцент в промените касае задължителната изолация на заразно болни.

Всички предвидени случаи са залегнали в парагтаф 1, чл. 61 от Закона за здравето.

 

В Преходните и заключителните разпоредби се уточнява, че в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение ще бъде добавено „и за преодоляване на последиците“.

От правителството вчера обясниха, че целта е да се продължат мерките за справяне на негативните ефекти върху стопанския живот на страната и след отпадане на извънредното положение след 13 май. Фокусът е да се продължат вече предприетите мерки за подпомагане на онези групи от населението, засегнати от кризата.

Затова и в чл. 6а навсякъде думите „До отмяната на извънредното положение“ се заменят с „По време на извънредното положение и два месеца след неговата отмяна“.

Предвижда се неплатеният отпуск по чл. 160, ал. 1 от Кодекса на труда до 60 работни дни, ползван през 2020 г., да се зачита за трудов стаж, както и през 2020 г. за осигурителен стаж по чл. 9, ал. 2, т. 3 от Кодекса за социално осигуряване да се зачита времето на неплатения отпуск до 60 работни дни.

 

Няколко текста касаят и учебния процес.

„След отмяната на извънредното положение присъствието на деца и ученици на територията на институции от системата на предучилищното и училищното образование се допуска за осъществяване на неотложни дейности по приключването на учебната 2019/2020 г. и за подготовката на учебна 2020/2021 г., ако е невъзможно тези дейности да се осъществят от разстояние в електронна среда и/или се налага реалното присъствие в училище“, гласи една от новите алинеи.

С предложенията се правят изменения и в Закона за акцизите и данъчните складове, както и в Закона за чужденците, Закона за водите, Закона за закрила и развитие на културата, в Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса и др.

В мотивите на законопроекта, внесе от Министерския съвет се коментира и самата ситуация с COVID-19, наложила у нас да се вземат извънредни мерки.

Разпространението на нов коронавирус, причиняващ заболяването COVID-19, представлява тежка извънредна ситуация, свързана с общественото здраве в национален и световен мащаб, опасност за националната ни сигурност и обосновава въвеждането на мерки с изключително висока обществена значимост, като тяхното забавяне или несвоевременно прилагане може да доведе до значителни или трудно поправими, включително непоправими, вреди за живота и здравето на хората, здравеопазването и социалната система.

Уточнява се още, че със законопроекта не се създават регулаторни режими и не се изискват допълнителни средства от държавния бюджет.

Целия законопроект може да прочетете тук

Comments

comments