Какво отопление да изберете за своята зимна оранжерия?

Young plants growing in very large plant commercial greenhouse

Отглеждането на растителни култури през зимата е възможно чрез използването на подходящи за целта конструкции, наречени оранжерии. Ако искате да отглеждате плодове, зеленчуци, билки и цветя във вашия парник, то несъмнено трябва да направите добра подготовка за зимния период. Сред най-важните аспекти, на които да обърнете внимание, е изборът на отопление. 

Какви видове отопление съществуват?

Отоплението може да бъде както естествено, така и изкуствено, споделят от Парник БГ. Двата вида притежават няколко съществени разлики, които са основополагащи при избора:

  1. Естествено отопление – тези начини на затопляне използват ресурсите от природата. Основен източник на енергия е Слънцето. За целта обаче вашия парник трябва да бъде позициониран на място, където се огрява много добре от слънчевата енергия. През най-студените месеци от годината обаче е възможно да не се постига необходимата температура за развитието на определени култури, които са по-топлолюбиви. Това може да създаде необходимост от комбиниране с изкуствено отопление. Биогоривата също са ефективни и иновативни средства за отопление, които благоприятстват развитието на растенията.
  2. Изкуствено отопление – има множество изкуствено създадени начини за отопление, които позволяват отглеждането на различни култури през зимните месеци, дори на екзотични цитрусови плодове. Тук се включват газовите инсталации, котлите, печките. Ако къщата ви се намира в непосредствена близост до оранжерията и се отоплявате с парно, бихте могли да вкопаете тръби, достигащи до конструкцията за отглеждане на растения, и по този начин да отоплявате помещението. Фито лампите и соларните колектори също са сред ефективните средства, от които можете да се възползвате.

В кои оранжерии е възможно затоплянето само с естествени източници?

Естествените източници на топлина, които могат да бъдат слънчевата енергия и биогоривата, за отглеждането на вашите растения, могат да дадат едновременно ефективен резултат на огряване и затопляне, в определени случаи. Ако материалът, от който конструкцията е изработен, го позволява, бихте могли да поддържате необходимата температура без изкуствени отоплителни средства. 

Ако притежавате оранжерия от поликарбонат или стъклена такава, бихте могли да постигнете оптимален резултат. Това се дължи на свойствата, които структурата на поликарбоната и стъклото притежават. Те предпазват растенията от студа, като създават допълнителен слой, притежаващ изолираща функция.

Comments

comments