Какво не казват банките за заемите – или казват в последния момент?

 

Всяка банка възхвалява своя заем – можете да кажете, като перифразирате популярна поговорка и всъщност ударите гвоздея. И не е чудно, че в края на краищата поговорките са мъдростта на нациите и тази конкретна поговорка е издържала изпитанието на времето много добре. Толкова добре, че можете да се чудите дали е създаден преди стотици години от микропредприемач, кандидатстващ за банков заем за развитие на бизнеса.

Банките, както всички продавачи, се фокусират върху достойнствата на своята оферта. Разбира се, те имат много отлични продукти – полското електронно банкиране е сред най-добрите в света, но предлагането на заеми за малки предприемачи не е най-силната страна на банковия сектор. Разбира се, тези институции говорят за услугите си по най-добрия възможен начин, но често се случва просто да не казват всичко, криейки неприятни изненади (например в лабиринт от договорни разпоредби).

Скрити разходи и продукти

Защото това е очевидно: ако виждате изключително атрактивен лихвен процент, трябва да разгледате по-отблизо комисионната. Ако видите думата „без комисионна“, обърнете внимание на лихвения процент, таксите за кандидатстване и застраховката.

Както и да е, най-добре е да забравите „ако“. Просто обърнете внимание и попитайте за всички разходи, защото наистина няма сигурност, че ако комисионната е висока, банката все още няма да иска да печели от застраховката. Или че не използвате заема изцяло или не го изплащате предварително. Все още има такси за предсрочно погасяване на заема, а в случая с т.нар Често на кредитната линия има и „лихва“  на неизползваната сума на заема.

Разбираме разходите в последния момент

Колкото по-често тези такси са ние просто не знаем. Уебсайтът или промоционалните материали изкушават с лозунгите „лихвен процент от …“ или „комисионна дори …“, но нивото на лихва и такси във вашия индивидуален случай често се появява само след приемане на заявлението за заем.

Едва в самия край обикновено е необходимо да се сключи допълнителна застраховка. Неговата стойност към вас е обикновено никой или незначителен – това е просто източник на допълнителни доходи за банката. Тогава обаче често е толкова късно, че когато подадете оставка, вие приемате разходи, за които обикновено не бихте се съгласили. Когато сроковете продължават, може просто да нямате време да търсите алтернативи.

Незабавно решение за кредит? Да! Но все пак … не

И може да нямате много време. Банките често се хвалят с бърз кредитен процес, но този медал може да има две страни. Понякога само първоначалното решение за кредит е бързо, а понякога решението е бързо – но то се предшества от многодневен (а понякога дори няколкоседмичен) път на изпитание, с попълване на формуляри и попълване на документация.

Изглежда, че целият процес на кандидатстване за заем трябва да бъде по-лесен, ако кандидатствате в банката, в която управлявате фирмената си сметка от години, но за съжаление – това съвсем не е очевидно.

Източник: https://creditarebuna.ro/

Comments

comments