Какво е родирано сребро и как то става такова?

Сребърните аксесоари съществуват от векове и са еднакво харесвани и от жени, и от мъже. Благородният метал притежава сияйна визия, когато изделието е съвсем ново, но има един недостатък – потъмняването, или т.нар патина. За да се забави във времето този процес, беше създадено родираното сребро. Много често ще срещнете именно такова наименование в престижните магазини за бижута, какъвто е Паладиум.

Какво означава „родирано”?

Идеята, която стои зад родирането на сребърните накити, е да се съхрани блясъка и чистотата на метала възможно най-дълго. За целта готовите изделия се покриват с Родий. Родият е силен благороден метал от групата на платината, но в същото време е крехък, поради което не се използва в чист вид. Външно родият е подобен на среброто – светъл цвят със собствен блясък. Бижутерите често го използват при работа със сребърни накити.

Не всеки знае какво е родиево сребро, въпреки факта, че тази процедура стана доста популярна. Родият има антикорозионни свойства, не се окислява и не реагира на външни фактори. Покритието придава на сребърните бижута ярък блясък, доближавайки визията им до бялото злато. Металът и направените от него украшения изглеждат луксозни и ярки.

Родираното сребро е на практика защитено от повреди и драскотини, ниски температури, висока влажност, замърсяване, плака, деформации и потъмняване. Родиевото покритие се нанася в тънък слой, който е почти невидим. Металът е безвреден за хората и не причинява алергии. Покритите с родий сребърни прибори и бижута са са напълно безопасни за хората.

Не липсват и недостатъци, които могат да се отнесат към родия. Например, той не се поддава на запояване. При поправки на изделията, покритието трябва да се полага отново върху целия продукт. Родиевият филм скрива естествените свойства на среброто, а то има особено полезни за здравето качества. Процедурата по родиране на изделията е твърде сложна и трудоемка, което повишава тяхната цена.

Процес по родиране

Родирането на изделия от сребро се извършва чрез процес на галванизация. Преди процедурата, продуктът трябва да бъде обезмаслен и измит. Самата операция включва напълване на контейнер с течност, към която се добавя родиев сулфат. В нея се поставя изделието, подлежащо на обработка, след което се подава електрически ток.

Дебелината на слоя може да се променя според силата на тока и времето за изпълнение на процеса. Родиевият слой се нанася равномерно. Ако родиевото покритие се полага върху нови бижута, където няма драскотини и повреди, родият ще лежи по-равномерно, на тънък слой. Процесът отнема няколко минути.

Цената на родираните продукти е доста висока. Въпреки че металът е рядък, той е напълно достъпен, така че причината за оскъпяване се крие изцяло в сложността на операцията. Ако решите да продадете родирани накити, оценителят ще трябва да разруши защитния емайл, за да може да оцени чистотата на пробата.

Сребърните бижута с покритие от родий имат особен блясък и чар. Такива са всички ювелирни продукти на марката Паладиум. Обеци могат да бъдат избрани във всякаква форма, и винаги ще изглеждат впечатляващо. Обеците с родиево покритие ще издържат дълго, без да потъмняват и по-важното – не съществува риск от възпаления и алергични реакции. Мнението, че родираните обеци предизвикват алергии е изцяло погрешно и не се базира на научно доказани факти.

Comments

comments