Какво е бъдещето на електронните спортове?

Несъмнено живеем във време на глобална дигитализация, която променя живота ни и го превръща в новото нормално.  Все повече хора използват интернет, за да се свържат с приятели, да пазаруват, да прочетат новините, да си платят битовите сметки, да играят любимите си игри, в това число и да наблюдават различни видове електронни спортове.

Несъмнено през последните десетилетия и електронните спортове се превърнаха в мащабна индустрия.

Какво всъщност са електронните спортове?

Някои хора все още не осъзнават влиянието на електронните спортове и им е трудно да ги приемат като вид спорт. Реално те са състезания или турнири, които включват в себе си играене на видео игри, каквито могат да бъдат намерени и в 22bet. Те се играят предимно от професионални геймъри, които имат немалка аудитория от последователи. Електронните спортове са сравнително нова индустрия, но все по-популярна и разрастваща се.

Една ключова разлика между кибер спортовете (електронните спортове) и традиционните спортове (освен очевидните изисквания за физическа атлетичност) е фактът, че кибер спортът е обект на драматични промени.

Електронните спортове изискват разработването на нови техники и стратегии за победа, както и постоянни тренировки. Те също така са свързани със забавление в множество вариации – от игри през смартфон устройства, до игри на конзоли, лаптопи и геймърски конфигурации. Много от геймърите предават на живо на разпознаваеми платформи, като целта им е да създадат съдържание за аудиторията си, която обича да гледа електронни спортове.

Коя е аудиторията на електронните спортове?

Истината е, че аудиторията на кибер спортовете е разнообразна и в пъти по-широка, отколкото бихте очаквали. И това са предимно младата, труднодостъпна група, която рекламодателите искат да ангажират. Последни проучвания показват, че в САЩ например има 40 милиона фенове на електронните спортове, като 55% от тях са на възраст между 16 и 35-годишна възраст, а 62% от цялата аудитория са мъже. Те играят, гледат другите как играят, присъстват на събития на живо. Интересното е, че 23% от аудиторията на електронните спортове предпочита да гледа как другите играят. Тази публика е силно ангажирана и именно затова е привлекателна за множество големи брандове. Една от най-големите стрийминг платформи за геймъри неотдавна съобщи, че потребителите са гледали 5 милиарда часа съдържание в месеците между април и юни 2020 година.

 

Бъдещето на електронните спортове е голямо и светло

С 5G ще бъде много по-лесно за геймъра да влезе във всякакъв вид мобилна игра при всяка възможност и да упражнява уменията си, където и да се намира. Това ниво на достъпност не просто ще привлече повече геймъри към платформата, но потенциално би могло да привлече и по-голяма база за разработчици за мобилни игри като цяло, с по-широка достъпност, водеща до по-големи общи печалби.

Плюс това, мобилните игри и устройства може да се превърнат в голяма част от една технология, която засега не е напълно интегрирана в света на електронния спорт: VR.

Към момента виртуалната реалност е недостатъчно използвана в света на е-спорта – и това важи както за гледането, така и за самите игри. Чрез мобилните устройства обаче има потенциал за VR да стане голяма част от преживяването. Не би било твърде трудно за домакин на е-спортни турнири да създаде тип „виртуална арена“ и да продаде билети или да разреши достъп до тази арена.

 

В заключение за електронните спортове

В момента всичко, което можем да кажем със сигурност, е че дългосрочните перспективи за професионални геймъри изглеждат по-добри, благодарение на интегрирането на AI и че различните списъци на отбори трябва да бъдат настроени да растат експоненциално с нарастването на популярността на игрите и киберспорта, заедно с лекотата на достъп до хобито. Електронните спортове свързват в реално време хиляди играчи.

Огромен е потенциалът да стартира следващо поколение електронни спортове, но е много важно да се подбере правилна технология и да се имплементира така, че да даде нови усещания и една ера на завладяващо забавление.

 

 

Comments

comments