Какво да правим, когато нашият срочен депозит стигне падежна дата

 

Независимо дали вече имате срочен депозит или обмисляте да откриете такъв, важно е да помислите какво ще правите с парите, когато срокът изтече. Има няколко варианта, което прави избора нелесен. За щастие, ние сме тук да помогнем. В следващата статия ще разясним какви са опциите ви при достигане на падежна дата.

Достигане на датата на падежа

Срочният депозит не е като спестовната сметка, където можете да изтеглите спестяванията си по всяко време. При него внесената сума се заключва за определен период от време, договорен между вас и банковата институция. Например той може да бъде от 1 до 36 месеца като при срочния депозит tbi bank. Падежът е датата, на която тази инвестиция приключва.

На тази дата можете да изтеглите спестяванията си заедно с натрупаната лихва. Обикновено потребителите получават известие от банката, когато тази дата наближи. Освен изтегляне на сумата, също имате възможност да я прехвърлите в спестовна сметка или да започнете нов срочен депозит.

Ако не предприемете никакви мерки, в повечето случаи срочният депозит се подновява автоматично за същия срок, като лихвеният процент е стандартен. Ако изберете да направите промени по депозита, имайте предвид, че не е задължително да получите същата лихва или дори същия срок. Можете да предоговорите условията.

Другото важно нещо, което трябва да знаете, е, че повечето институции позволяват смяна на падежна дата веднъж в годината. Ако искате да изтеглите парите преди тази дата, най-вероятно ще трябва да дадете предизвестие на финансовата институция, като в същото време ще получите по-нисък лихвен процент или минимална лихва от 0,01%.

Затова е важно да не теглите депозита преди падежна дата. При всички положения проверете какви са условията по вашия срочен депозит и дали те позволяват да изтеглите част от спестяванията си или дори цялата сума преди изтичане на срока.

Какво можете да направите, когато настъпи падежната дата?

Имате няколко варианта за действие на датата на падежа:

  1. можете да оставите спестяванията си без да правите промени, като срокът ще се удължи автоматично; ако договорените условия са за 12-месечен срочен депозит, новата падежна дата ще бъде изместена с една година напред;
  2. също така можете да подходите проактивно, като потърсите съдействие от банката за промяна на срока на падежа (изберете нов срок от минимум месец или повече);
  3. ако желаете, можете да се договорите за по-висока лихва;
  4. другият вариант е да добавите още средства към спестяванията си и с това да увеличите баланса по срочния депозит;
  5. имате право да изтеглите цялата сума наведнъж;
  6. можете да изтеглите част от вашия срочен депозит и да реинвестирате остатъка.

Определено наличието на толкова възможности прави вземането на решение по-трудно, затова се запитайте имате ли нужда спешно от пари и смятате ли да използвате средствата от вашия срочен депозит. Ако не планирате никакви големи харчове и вместо това искате да запазите тези пари непокътнати, то отговорът е ясен.

Изберете нарастваща лихва

При срочните депозити съществуват безброй възможности, една от които е лихвата да се увеличава с времето. Важното в случая е да държите спестяванията си в срочен депозит поне 12 месеца, за да може да се възползвате от растяща лихва.

Не бива да забравяте, че при такива депозити банката най-вероятно ще има и допълнителни изисквания. Вашата работа е да проучите условията щателно преди да се ангажирате с депозит.

Договорете се за по-дълъг срок

И последно, но не по важност, разгледайте опцията за промяна на срока на депозита. За най-добри резултати винаги се стремете към по-дълги срокове от минимум 6 месеца.

Отново ще дадем пример с tbi bank. При депозитите със срок от 36 месеца, размерът на годишната лихва може да нарасне до 2.80%, докато при тези от 3 месеца, тя е само 0.35%. Разликата е огромна. Така че има основание да държите спестяванията си по-дълго време в банката.

Comments

comments