Какви са коментарите и очакванията след информацията, че камионът, взривен на Кримския мост, е преминал през България

Информацията, че товарният автомобил, предизвикал експлозия на Кримския мост на 8 октомври, е преминал през територията на страната ни, предизвика реакция от страна на българските власти и коментари от някои от основните политически сили.

Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) съобщи, че е започнала проверка по повод информацията. Проверката е по разпореждане на служебния министър-председател Гълъб Донев, като е уведомена и прокуратурата.

По-рано днес за БТА говорителят на служебния кабинет Антон Кутев заяви, че служебното правителство е изискало информация от службите по темата. „Проверки се правят и от ДАНС, и от МВР. Какви ще бъдат резултатите, предстои да видим“, посочи Кутев.

„Президентът Румен Радев трябва да даде ясен отговор защо България присъства в информацията, изнесена от руска страна за взрива на Кримския мост“, призова Изпълнителното бюро на БСП в позиция, разпространена от пресцентъра на партията. От ръководството на БСП призовават държавния глава „спешно да възложи на българските служби разследване на случая с камиона, тръгнал от Бургас“.

Темата коментира и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който заяви, че не може да става дума за „българска следа“ по случая. „Аз, ако съм на мястото на руските служби, ще ми е интересно не откъде е тръгнал камионът, а къде е бил натоварен“, посочи той. Този камион се е движил през пет държави, ясно е, че не е натоварен тук, защото не може да мине границите, коментира още Борисов.

Съпредседателят на „Продължаваме Промяната“ Кирил Петков също направи изявление във връзка с информацията за взрива на Кримския мост. „Не сме съгласни с всяването на страх и паника от страна на Кремъл и замесване на името на България със събитията, свързани с Кримския мост. Призоваваме българските служби и служебното правителство веднага да проверят този случай и да отхвърлят инсинуациите на Кремъл за българска връзка с това събитие. Времето е от значение“, отбеляза той.

Говорител на Европейската комисия заяви, че не може да се има вяра на изявленията на руските разследващи служби. Толкова много съобщения чуваме от Москва и т.нар. „официални места“, които не заслужават никакъв коментар, заяви говорителят на пресконференция в Брюксел в отговор на въпрос, свързан със споменаването на нашата страна. Няма как да знаем какво се е случило в събота на моста, какво е довело до взрива, какви са причините. Знаете каква е достоверността на толкова много т.нар. „разследвания“ в Русия. Не бих дал ни най-малка вяра на това, което казват, добави говорителят.

Информацията дойде от ръководителя на Следствения комитет на Русия Александър Бастрикин. Той обяви, цитиран от световните агенции, че камионът, взривен на Кримския мост в събота, е минал по маршрут, включващ България. Бастрикин заяви на среща с руския президент Владимир Путин, че маршрутът, по който се е придвижил камионът, е установен. „Това са България, Грузия, Армения, Северна Осетия, Краснодарският край“, каза Бастрикин. По думите му са установени също така превозвачите – лица, участвали в организацията на придвижването на камиона.

Мощният взрив, за който руските власти твърдят, че се дължи на зареден с експлозиви камион, повреди съоръжението, което бе открито през 2018 г. Русия досега се въздържаше да обвини Украйна за тази атака, при която загинаха трима души. Украйна не пое отговорност, но нейни представители направиха подигравателни и иронични коментари след взрива.

Руският президент Владимир Путин заяви, че взривът е бил терористичен акт, насочен срещу важна гражданска инфраструктура на Русия, и че зад него стоят украинските специални служби.

Вчера Русия атакува градове в няколко украински области. Загиналите са най-малко 11 души, а 64 са ранени по данни на украинската държавна служба за спешна помощ.

/РИ/

Comments

comments