Какви витамини съдържат плодовете и билките

Човешкият организъм се състои от милиарди клетки, а те от своя страна са изградени от близо 60 химични елемента. За да поддържа жизнената си дейност, човек има нужда от вода и храна, с други думи – от мазнини, белтъци, въглехидрати, минерални соли и други необходими съставки, между които са и витамините.

Липсата на витамини в човешкия организъм води до редица заболявания, напомнят от FitHolic.bg. Недостигът на витамин С например е причина за появата на скорбут, намалена работоспособност и умора, той влияе върху имунната система и ускорява развитието на атеросклерозата. Липсата на витамин А води до забавяне на растежа, намалява еластичността на кожата и остротата на зрението.

По същия сериозен начин, макар и върху различни състояния и системи на организма, влияе и липсата на останалите витамини. Ето защо е много важно да се поддържа техният баланс в организма, а това на практика е много лесно. Достатъчно е да пием чай от различни билки, да се храним с повече зеленчуци и да избягваме консервираните храни.

Витамин С, за който вече споменахме, се съдържа в шипките и лимоните и затова чаша шипков чай с резенче лимон ще ви ободри и ще ви предпази от грип. Този витамин се съдържа и в морковите, чушките, спанака, магданоза и копъра, в прасковите, кайсиите и касиса. Един суров морков или чушка, шепа касис или ягоди са достатъчни да задоволят нуждата на човек от витамин С.

Жените, които кърмят или са бременни, имат по-голяма нужда от него и е добре да се хранят с повече спанак, домати, пресен лук, а през зимата да не се отказват от кисело зеле и лимонов сок, подсладен със захар. Голяма нужда от витамин С имат и възрастните хора, тъй като от него кръвоносните съдове стават по-еластични, а костите по-здрави.

Витамин А също е много необходим за организма. Жените, за да имат хубава кожа например, трябва да го приемат в достатъчно количество. Богати на този витамин са всички плодове и животински продукти, които съдържат каротин (дума, заимствана от латинското карота, което означава морков).

Това е пигмент, който имат всички плодове и продукти, обагрени в жълто или оранжево, като например прасковите, тиквите, кравето масло. Както витамин С, така и витаминът на красотата се съдържа в морковите, доматите, магданоза и киселеца, в прасковите, шипките, кайсиите и зарзалите.

Витамин А има в рибеното масло и млякото, затова е добре жени, които се занимават с ръкоделие или се налага дълго да се взират в компютърните екрани, да изпиват по чаша мляко всяка сутрин. Така очите им ще бъдат по-спокойни, а зрението им по-силно. Добре е да се знае обаче, че човек няма постоянна нужда от витамин А, тъй като той се натрупва и съхранява в организма до 1 -2 години.

Затова е достатъчно през есента, когато има най-много плодове и зеленчуци, богати на каротин, да се запасим с този витамин, без който не можем, както не можем без вода. Други много популярни и също толкова необходими витамини са витамините от група В.

Витамин В, се съдържа най-много В ориза, фъстъците и граха, но го има и в мнoго други растителни култури, в бирената и хлебната мая. Много богати на витамин В, са свинското месо и черният дроб. Липсата на този витамин е причина за заболяване на периферните нерви, известно като бери-бери.

То води до нервнопсихични смущения и до непълно изгаряне на въглехидратите в организма. Витамин В, помага за нормалната перисталтика на стомаха, много добре влияе върху сърдечно-съдовата система и нервите и регулира мастната обмяна. Витамин В2 се съдържа в млякото, яйцата, дрождите, черния дроб и другите дреболии, в гъбите и граха, а в по-малки количества и в другите зеленчуци. Липсата му е причина за смущения в растежа, за някои заболявания на кожата, за възпаление на устните и роговицата на очите. Човек губи апетит и желание за работа.

Витаминът оказва благотворно влияние върху кръвообразуването и върху синтезирането от организма на необходимите белтъци и мазнини. Много важно е да се знае, че подпомага развитието на плода при бременните жени. Има още няколко витамина от група В, някои от които се съдържат само в животинските продукти, като В12 и холинит, а други, като В15 и инозит – предимно в растителни продукти.

Витамин В3 например се съдържа в орехите, боба и картофите, а В6 – в бананите и зърнените култури. Всички те имат свое предназначение в човешкия организъм, регулират обмяната на веществата, като В3 например, или предизвестяват гърчове у бебетата, ако липсват, като В6. Други помагат за образуването на червени кръвни телца, като В12, или за възстановяване на чернодробната тъкан, като В15.

Витамин D също има цифрови обозначения – D2 и D3. Той се съдържа повече в животинските продукти, но го има и в гъбите. Образува се при ултравиолетово облъчване или чрез слънчеви бани на брега на морето. Липсата му води до рахит у децата и до смущения в костната тъкан у възрастни.

Витамин Е регулира обмяната на веществата, активизира половите жлези, подобрява периферното кръвообръщение и предпазва от атеросклероза. Благодарение на него витамин А се усвоява по-добре от организма. Съдържа се в зеления боб и граха, в царевицата, овеса и растителните масла.

Витамин К се съдържа в шипките, доматите, боба, ягодите, морковите, магданоза и в билките пипериче, живовлек, овчарска торбичка и див кестен. Този витамин помага за съсирването на кръвта, активизира перисталтиката и обмяната на веществата, оказва благотворно влияние при белодробни заболявания, ускорява кръвоспирането при нараняване.

Витамин Н е много важен регулатор за здравето на кожата на шията и крайниците. Без него тя става сива, прекалено чувствителна и започва да се бели. Появява се гадене и възпаление на езика. Богати на този витамин са свинските дреболии, жълтъкът на кокошите яйца, гъбите, бобът, лукът, морковите. Може да се набавя като се пие чай от бяла бреза или исландски лишей.

Витамин Р, който най-често се приема с витамин С, е широко разпространен в природата. Съдържа се в зеленчуците, портокалите, грейпфрутите, мандарините и наровете, в ягодите и черния чай. Той влияе добре при хипертония, язва на стомаха, възпаление на черния дроб и жлъчката. Чай от няколко изсушени ягоди, маточина и резенче лимон освен витамин С ще ви осигури и витамин Р и вашите кръвоносни съдове ще бъдат по-еластични, а стените им ще нормализират физиологията си.

Витамин РР се синтезира от организма, но не в достатъчно количество. Липсата му е причина за стомашно-чревни заболявания, отпадналост, болки в стомаха и отслабване на паметта. Когато в организма няма достатъчно и витамини от група В, човек се разболява от пелагра – болест, която засяга стомаха, червата и кожата и предизвиква сериозни психични разстройства.

Както споменахме, витамините са повече от 30. Някои от тях не са добре проучени и е излишно да ги споменаваме, но има още два, които също са много важни за човешкия организъм, както изброените досега.

Витамин F намалява холестерина в кръвта и се използва за лечение на атеросклероза, язви и някои екземи. Една супена лъжица растително масло дневно или филия, намазана със свинска мас, са достатъчни да задоволят нуждите на организма от него.

Витамин U се съдържа в зелето и точно затова чаша зелев сок се препоръчва за лекуване на язва. Той помага добре на кръвообращението и при склероза.

 

Comments

comments