Каква е разликата между био и натурални продукти? Разбират ли разликата хората и кои продукти предпочитат?

Решихме да потърсим отговора сред хората в Благоевград във видеоматериала можете да видите и вие, какво мислят хората и какво предпочитат да консумират.

Напълно убедено и осъзнато можем да кажем, че в наши дни са повече хората, които си дават ясна сметка, че голяма част от продуктите на пазара носят рискове за здравословното им състояние. Съвременното консуматорско общество е белязано от лошата практика да се произвежда в огромни количества и със съмнително качество – процес, подпомаган от меркантилността, безгрижието и отсъствието на морал по отношение на здравето на хората и на природата.

На фона на ежедневните новини за опасни продукти на пазара или пък за порочните практики на козметични гиганти в световен мащаб все по-популярни стават понятия като „био-” и „натурален”. Каква е разликата между био- и натуралните продукти? Отчетлива.

Биохраните, или още органичните храни, се произвеждат съгласно строги принципи. Един от тях изисква храните да са плод само на биологично земеделие. Това означава, че при отглеждането им не са използвани синтетични торове, генно модифицирани организми, хормони, повечето пестициди и антибиотици. За да отговаря един продукт на понятието „био-”, той трябва да бъде отгледан съобразно с естествените сезонни цикли, плодовете и зеленчуците да се берат след пълното им узряване, а земеделието е да базирано на периодично редуване на културите. Друго условие е биопродуктът да бъде пакетиран и съхраняван в екологично чиста среда и по начин, който не влошава вкусовите му качества.

Биологично фермерство означава още, че животните са били хранени с биологична храна и са им били осигурени нормални условия на живот – достатъчно пространство и на открити места, хомеопатично лечение и т.н. Осигуряването на висок стандарт на отглеждане на животните е съпроводено с редовни и стриктни ветеринарни проверки. Напълно забранено е инжектирането на животните с растежни хормони и антибиотици!

Според утвърдените международни стандарти, за да бъде един продукт „био-”, той трябва да съдържа най-малко 95 % продукти, отговарящи на нормите за органично производство. Ако съдържанието на органични съставки падне до минимум 70%, на етикета на храната задължително трябва да пише „произведено с органични съставки”. В България биопродукт е всеки продукт, съдържащ в над 98% от тегловата си част хранителни съставки със сертифициран биопроизход.

„Натурални” са продуктите, които са произведени без изкуствени добавки и оцветители и при минимална обработка. При тях няма изисквания като това да не се използват пестициди при отглеждането им.

Да очертаем още веднъж разликата между „био-” и „натурални” продукти. При органичните продукти съставките са не просто натурални, но и произхождат от биологично земеделие. Именно такова земеделие е гаранция за практикуването на щадяща околната среда земеделска практика.

Comments

comments