Кабинетът одобри поправки в плана за Пирин, позволяващи строителство в голяма част от парка

zx780_3104475

Правителственото одобри на последното си заседание за годината спорните промени в плана за управление на националния парк „Пирин“, които залагат нови сечи и строителство на ски писти и инфраструктура в почти половината парк. Това стана ясно от изявление на министъра на екологията Нено Димов на излизане от Министерския съвет пред журналисти, както и от гласуваното решение на Минсистерски съвет, изпртено по-късно от пресцентъра на кабинета. По време на заседанието отново Димов внесе извънредно за гласуване две решения за Пирин.

Приетото второ решение ускорява строителство на втори кабинков лифт, за който обаче няма внесено инвестиционно намерение. По думите на Димов с решението на МС се възлага на екоминистъра при инвестиционен интерес за изграждане на нов кабинков лифт в Банско да се предприемат спешно мерки по екологичното законодателство, така че такъв да бъде изграден във възможно най-кратък срок.

„Днес кабинетът прие и двете точки, които внесох в заседанието“, каза Димов.
„Едната точка е свързана с изменението на Плана за управление на Национален парк „Пирин“, подготвеното през 2013 г., минало и прието от Висшия експертен екологичен съвет. Подписано е от тогавашния министър на околната среда и водите и не е стигнало до Министерския съвет поради смяната на правителствата и служебното правителство“, разясни подробно Димов. Впоследствие е било решено, че трябва да се изчака новият План за управление на „Пирин“, който обаче през март влезе в съдебна фаза, която не е ясно кога ще свърши. През ноември кметът на Банско поиска от министъра на околната среда и водите да завърши процедурата, започнала през 2013 г., припомни още Димов.

Докато правителството решаваше дали да одобри промените в сега действащия план, пред Министерския съвет от рано сутринта протестираха около стотина граждани и природозащитници. Край Симитли протестиращи от Банско, водени от кметовете на курортния град и на Симитли – Георги Икономов и Апостол Апостолов, излязоха на контрапротест и блокираха главен път Е-79 при разклона за Банско с искане за разширение на туристическите съоръжения.

Еколози: Гласуваните поправки са скандални

Готвените промени в плана за управление на Националния парк „Пирин“ са скандални, предупредиха еколозите. Те се събраха още в 8.30 пред сградата на правителството с огромен транспарант „Пирин е в беда, спасете го сега!“.

„Това, което се предлага като промени в плана, е абсолютно скандално. Трудно е да повярвам, че Министерството на околната среда и водите е предложило на Министерския съвет да одобри сеч на вековни гори“, посочи Катерина Раковска от WWF – България, за „Дневник“. По думите й предлаганите поправки в стария план са още по-скандални от тези в проекта за нов план за Пирин, защото залагат строителство в почти половината национален парк (48%) – в т.нар зона за опазване на горски екосистеми и отдих (45% от парка), в зона за туризъм (2.2%) и в в зона за инфраструктури и съоръжения (0.6).

С така гласуваните промени в плана за Пирин природозащитниците смятат да сезират европейската комисия за наказателна процедура заради липсата на задължителна екологична оценка в тези случаи, обясни Кaтерина Рaковска от WWF. Освен това еколозите ще обжалват решението на кабинета пред съда, каза за Дневник“ Тома Белев от Асоциация на парковете в България. Те подготвят и нов протест, който ще се проведе в началото на българското европредседателство.

Вторият лифт, с който всички мотивират промените, всъщност липсва като предложение в плана. Вместо това в новите мерки се предвиждат ски писти, въжени влекове към тях, водохващания и осветление на трасетата, и то основно върху вековните гори на Пирин. Тези поправки нарушава Закона за защитените територии и две европейски директиви, посочи и екологът Андрей Ковачев.

Comments

comments