Кабинетът не знае какво точно е приел парламентът за 60/40

Социалното министерство ще иска тълкуване на закона

Изпълнителната власт, в лицето на министерството на труда и социалната политика, не е сигурно какво точно прие вчера законодателната, в лицето на Народното събрание, по отношение на мярката 60/40. Поради тази причина ведомството на Деница Сачева ще поиска тълкуване на текстовете.

Това стана ясно от думите на министър Сачева по време на уебинар, организиран от „Икономедия“ специално по темата за мерките на държавата за справяне с кризата.

Става дума за промените в закона за извънредното положение, които уреждат държавната помощ към компаниите в нужда. Вчера депутатите промениха първоначалния текст на постановлението, който гласеше, че държавата ще поеме 60% от заплатите на служителите, а работодателите трябваше да платят останалите пари до 100% и осигуровките върху тях. След като бизнесът изчисли, че така реалната помощ е всъщност равна на 23%, текстовете бяха променени.

Заради тоталният хаос по време на заседанието обаче, конкретният член на закона остана неясен и въпреки че неговият вносител Йордан Цонев от ДПС вече обясни какво има предвид, то текстът дава възможност за тълкуване.

Става дума за следното:

„По време на действието на този закон, но за срок не по-дълъг от три месеца, Националният осигурителен институт превежда 60 на сто от размера на осигурителния доход за месец януари 2020 г. и дължимите осигурителни вноски за сметка на осигурителя за лица, осигурени по чл. 4, ал. 1, т. 1 от Кодекса за социално осигуряване от осигурители, отговарящи на критерии, определени с акт на Министерския съвет. Средствата се превеждат по банков път на съответния осигурител в срок до 5 работни дни въз основа на предоставена от Агенцията по заетостта писмена информация.“

Така написан текстът предполага два варианта – или че държавата поема 60% от заплатата и толкова от осигуровката, или че поема 60% от заплатата и цялата осигуровка, дължима от работодателя.

Идеята на Цонев е да се изплащат само 60% от осигуровката.

Днес Деница Сачева обясни, че, според нея, текстът по-скоро отговаря на заявеното от Цонев. Все пак обаче било нужно да се направи анализ, за да няма превратно тълкуване.

Предстои да бъде променено и постановлението на Министерски съвет, с което се определя обхватът на мярката, както и какви изисквания има към работодателите, за да се включат в програмата.

Иначе до момента за участие в схемата документи са подали 643 компании, които са поискали помощи за 7200 работници.

Деница Сачева потвърди и думите си, че мярката не е универсална и че правителството мисли за нови помощи. Например – още безлихвени заеми и средства от оперативните програми.

Comments

comments