И стадото на баба Дора с положителна проба, възрастната жена: „Никога няма да дам стадото ми да бъде евтаназирано. Само през трупа ми!”

BABA33

„Две са стадата, в които има констатирана положителна проба – едното е на баба Дора и още едно в Болярово. Трябваше да пристъпим към евтаназия на животните, но ние ще я отложим”.

Това заяви на извънредна пресконференция министърът на земеделието Румен Порожанов.

По думите му цялата дезинфекция, която е необходима на населеното място, се извършва под усилен контрол.

„Всички проби от стадата с животни са качени на сайта на Агенцията по безопасност на храните. Има още проби, от които очакваме резултат. Надяваме се болестта да бъде овладяна в районите, в които е установена”, поясни Порожанов пред Нова телевизия.

„Пробите са направени в лабораторията „Монпелие”, уточни директорът на Агенцията по безопасност на храните.

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев призова за ограничаване движението на хора с цел да се избегне разпространение на заразата извън района, който е под карантина.

„Надяваме се през деня да получим пълните резултати от изследванията, за да знаем как да разположим силите, как да продължим с ветеринарите и накъде ще ни насочат от БАБХ“, обясни той.

„По наша молба във вторник сутринта поискахме извънредно заседание на председателския съвет на НС, да покажем документи, да попитаме дали имат някакви въпроси, защото ги видяхме на място осуетявайки с поведението си действия на МЗХГ. Получихме и сутринта във вторник, и в сряда, че действията ни са правилни“, каза още Радев.

Стадото на баба Дора се превърна в символ и единствено то остана живо в село Шарково.

„Никой не е взел втора проба. Не вярвам, че то е заразено. Никога няма да дам стадото ми да бъде евтаназирано. Само през трупа ми!”, каза в „Здравей, България” баба Дора.

Comments

comments