И Пеевски поиска „разследване на прехода“. ДПС ще подкрепи ГЕРБ за комисия

 

ДПС ще подкрепи искането на ГЕРБ за създаването на анкетна комисия, която да разследва прехода. Това заяви депутатът от партията Йордан Цонев и добави, че подобно предложение отдавна е направено от неговия съпартиец Делян Пеевски, пише „Свободна Европа“.

„Току-що говорих с председателя на ДПС Мустафа Карадайъ, който каза, че партията ще подкрепи създаването на анкетна комисия за разследване на прехода. Още повече, че тази идея преди известно време беше предложена от нашия колега Делян Пеевски“, каза Цонев пред „Телеграф медиа“, която е собственост на Пеевски.

Във вторник от БСП обявиха, че ще внесат в Народното събрание предложение за създаване на анкетна комисия, която да провери твърденията на обвиняемия бизнесмен Васил Божков, че от него са искани 20% от печалбата му като такса „помагане“ на управляващите и е бил притискан да прехвърли дял от бизнеса си на посочен от тях субект.

В отговор на своя пресконференция управляващите от ГЕРБ обявиха, че ще подкрепят предложението на БСП да се създаде парламентарна анкетна комисия. Тя обаче трябва да разследва не само връзките на обвиняемия бизнесмен Васил Божков с действащи политици, а да разкрие и „кой създаде Валентин Златев, Баневи, Бобокови, Божков, всичките кредитни милионери, подплатени от кадрите на ДС, защото те бяха в основата на този криминален преход“.

Всичко това се случи няколко часа след като главният прокурор Иван Гешев обяви, че започва разследване на приватизационните сделки, за които ДАНС събираше информация от началото на мандата му.

Според Йордан Цонев не за първи път ГЕРБ приема идеи на ДПС.

„Тук нещата стават както с ДДС-то, някои наши предложения след време ГЕРБ ги осмислят и ги намират за правилни и точни. Ние нямаме проблем. Смятаме, че доколкото има висок обществен интерес по темата за прехода, нужна е такава анкетна комисия, разбира се, с ясното съзнание, че това е твърде сложна и тежка задача, че това е период от време от почти 30 години. „, каза Цонев. Той добави, че обществото очаква да разбере за генезиса на определени съмнителни богатства, да се разбере дали „червените куфарчета“ са мит, както и да се стане ясна истината за „икономическите събития“ от 90-те.

Comments

comments