Истинското изтичане на лични данни дойде от прокуратурата, обяви адвокат Лулчева

7230577-800x500

Истинското изтичане на лични данни дойде вчера от прокуратурата, каза днес пред Би Ти Ви адвокат Ина Лулчева. Тя е защитник на обвинения в кибертероризъм, заради източването на информация от НАП, собственик на „Тад груп “ Иван Тодоров.

 

Лулчева има предвид това, че на една от снимките, изпратени вчера до медиите от прокуратурата, като доказателство за виновността на обвинените, има връзка към сайт, на който се виждат данните на 2099 прокурори, следователи, премиерът, главният прокурор и други. Според адвоката самото изпращане на материали по дело, което още е на ранна фаза, е безпрецедентно. Още вчера адвокати, с които „Дневник“ говори, определиха действията на спецобвинението като престъпление.

 

Лулчева твърди, че стигането на тези данни до медиите, означава, че прокуратурата иска да въздейства като създава негативно обществено мнение. „Има директива, която е във връзка с прилагането на презумпцията за невиновност, която не допуска разпространяване на материали, водени по досъдебно производство“, допълни тя.

Към момента мнението на Специализираната прокуратура е, че източването на данни от Националната агенция за приходите е имало за цел да разклати политическата стабилност на сега действащото правителство. По случая обвиняеми са 20-годишният служител на „Тад груп“ Кристиян Бойковтърговският директор на фирмата Георги Янков и собственикът Иван Тодоров. И тримата са на свобода, като за Бойков мярката за неотклонение е подписка, а за Янков и Тодоров – парична гаранция. Към момента прокуратурата протестира единствено освобождаването на собственика на „Тад груп“.

Адвокатът посочи, че по делото няма данни Кристиян Бойков да е склоняван от някого, за да извърши нелегална дейност. По думите на Лулчева разпространените записи от разговори, между търговския директор на „Тад груп“ Георги Янков и обвиненият за пряк извършител на хакерската атака Кристиян Бойков, не доказват нищо, защото не е ясно за какво говорят.

Тя каза, че от разговора се вижда единствено, че е възможно Кристиян Бойков да информира Георги Янков за разпространение на дадена информация, но не и самият Янков да подбужда такова разпространение. Според Лулчева за момента отсъстват солидни доказателства за вината на клиента и които прокуратурата трябва да представи.

Освен това адвокатът заяви, че незаконна дейност в „Тад груп“ не е извършвана. „Компанията има за задача да укрепи киберсигурността на фирми, а дейността е извършвана по всички установени правила“, допълни тя.

По повод твърденията, че собственикът на фирмата Иван Тодоров не е съдействал на разследващите, като е отказал да даде паролите на компютрите, тя уточни, че всеки служител е има индивидуална парола, която не е била известна на никой друг.

Comments

comments