Искат поскъпване на парното и топлата вода с до 330%

Поскъпване на парното и топлата вода между 29 процента в София и 330 на сто във Велико Търново са поискали топлофикационните дружества. Това става ясно от публикуваните заявления на дружествата на страницата на енергийния регулатор. Изчисленията им обаче са правени още през март и не отчитат както отпуснатите компенсации от държавата, така и спрените доставки на природен газ от Русия, което промени цените на горивото, съобщава Нова тв.

Преди седмица един от членовете на регулатора – Александър Йорданов бе изслушан в парламентарната енергийна комисия за исканията на компаниите, където заяви:

„Да, има искания за увеличение. Няма искания за намаление на цени. Всякакви коментари по повод ценовите заявления, преди ние да сме отчели и резултата от компенсациите, които дружеството са получили, по-скоро биха изкривили представата на обществото по отношение на това какви ще бъдат цените“.

Ден по-късно за възможен двуцифрен скок на парното и топлата вода от 1 юли предупреди и енергийният министър Александър Николов: „Топлофикационните дружества са с различен модел на работа, съответно различен ефект ще има върху крайната цена, тъй като ефективността на управлението и начинът на работа на самите технологични решения са различни. Когато природният газ е повишен няколко пъти, колкото и тежко да звучи, повишение от няколко десетки процента не е неочаквано. Дали ще се търсят решения, които да компенсират потребителите – със сигурност. Със сигурност това ще бъде коментирано на ниво МС, и ниво вицепремиер -премиер“.

Предстои енергийният регулатор да излезе със свои изчисления с колко ще се променят цените на електро- и топлоенергията от юли. По неофициална информация се очаква токът за бита да поскъпне с около 3-4 процента, а цените на парното и топлата вода средно за страната да се увеличат с около 40 на сто.

Comments

comments