Искат отзоваване на Митрофанова и обявяването й за персона нон грата

„Такова поведение не си е позволявал дори посланик на Съветския съюз в комунистическия режим в България“

Незабавно отзоваване на руската посланичка у нас, в рамките 72 часа, и обявяването й за персона нон грата.

Това поискаха от „Ние идваме“, наследник на Отровното трио, с обръщение към премиера Кирил Петков и министърката на външните работи Теодора Генчовска.

Причината? Причината не е една, но конкретният повод е вчерашното скандално „поздравление“ на Елеонора Митрофанова по случай националния ни празник 3 март.

Във видеопоздравлението си, тя сравни страната ни с Донбас и говори предимно за войната в Украйна, повтаряйки „опорките“ на Кремъл. Митрофанова всъщност поздравява България за Освобождението само в първото и последното изречение на речта си, в останалото време говори против Украйна. Нещо повече, тя сравни проблемите в Донбас със страданията на българския народ по време на османското иго. На всичкото отгоре твърди и че България е получила свободата си.

Преди това пък руското посолство нарече страната ни „подлога“. „Във връзка с информационната агресия от Вашингтон и неговите евроатлантически подлоги, която се води спрямо информационните ресурси на нашата страна – в България са блокирани или не се зареждат коректно редица сайтове на руски държавни институции и медии, включително и на дипломатическата ни мисия в София“, гласеше съобщение във фейсбук страницата наруската мисия, като контекстът беше блокирането на сайтове с руска пропаганда, а по-късно пък Съветът за електронни медии реши да се спре достъпът и до телевизиите Russia Today и Sputnik и техните производни.

На 2 март пък Митрофанова бе привикана в МВнР заради поредния „шпионски скандал“ и след като цял ден разиграва министерството, се озова на връх Шипка да поднася цветя и прати заместник.

„След като лицето Митрофанова публично обиди целия български народ и властта с определението „подлоги“, на 3 март тя си позволи груби лъжи и фалшификация на българската история. Прякото сравнение между Освобождението на България и кръвопролитната касапница в Украйна е гавра с нашата история и памет“, посочват в искането си до Външно и премиера Николай Хаджигенов, Арман Бабикян и Мария Капон.

И допълват:

„Абсурд е да се сравнява Цар Александър II, наричан Освободител, с кървавия диктатор Владимир Путин. Такова поведение към чувствителна за българския народ тема, свързана с националния ни празник, не си е позволявал дори посланик на Съветския съюз в рамките на комунистическия режим в България. Надяваме се на спешни действия, които да запазят от посегателства честта и достойнството на българските граждани“.

Реакция към момента няма.

 

Comments

comments