Ирландия, Чехия, Великобритания и Турция са дали съгласие наши сънародници с изтекли документи да могат да се приберат в България

Четири държави – Ирландия, Чехия, Великобритания и Турция, вече са дали писмено съгласие наши сънародници да могат да се приберат в България дори и ако са с изтекли документи, съобщи на брифинг вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Тя припомни, че от българска страна беше отправено искане към държавите да дадат възможност от 15 март до 15 октомври български граждани с изтекли документи за самоличност да могат да се приберат у нас.

От САЩ са информирали, че преценката дали да се пропусне български гражданин с изтекли документи се прави от служителя на агенцията за транспортна сигурност на съответното летище, затова Захариева предупреди хората, че това е рисково.

Външният министър информира, че има постоянно българи, които търсят съдействието на МВнР. Оказваме съдействие на всеки български гражданин, който се нуждае от помощ, подчерта тя.
Захариева даде пример с групата от 24 българи, блокирана на два круизни кораба в Италия. Днес трябва да тръгне автобус, чрез дипломатическите ни представителства сме осигурили с „зелен коридор“ да стигнат до България. Ще се организира и полет от ОАЕ, откъдето ще приберем не само български граждани, от Кипър също се работи за полет, посочи министърът. Тя отново призова пътуванията да се предприемат само в краен случай.

Българските власти не могат да вдигнат карантина на друга държава, отбеляза още министър Захариева и апелира българските граждани да спазват препоръките на здравните власти в съответните страни.

Comments

comments