Инж.Росица Димитова, управител на „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД- Благоевград: Всички наши усилия, и то не само през тази година са насочени към предоставянето на по-добра услуга

Росица Димитрова

– Госпожо Димитрова, тази година „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД- Благоевград, отбелязва 60-годишен юбилей. Имахте много инициативи през годината, с които отбелязахте повода, каква е вашата равносметка почти в края на тази празнична за Дружеството година?
-Наистина, през тази юбилейна за нас година имахме много инициативи и проекти, както се постарахме да активизираме и улесним комуникацията и потокът на информация към нашите потребители и партньори. Всички наши усилия, и то не само през тази година са насочени към предоставянето на по-добра услуга по водоснабдяване и канализация чрез реновирането на мрежата и изпълнението на инвестиционната ни програма; улеснена комуникация с потребителите и още по-качествено обслужване – искаме да спестим тяхното време и да им предложим модерни технически решения за отчитане на потреблението; да ангажираме всички да използват и пазят водата най-добре – откриваме Музей на водата в Благоевград, инициатива с която ще бъдем първи в България; и не на последно място служителите на ВиК Благоевград да бъдат горди с работата си и да работят още по-добре.

– Кои са основните предизвикателства пред дружеството към момента?
Основното предизвикателство пред дружеството е консолидиране на ВиК оператора на територията на област Благоевград, което означава присъединяването на всички общини към Асоциацията по ВиК Благоевград и определянето на един ВиК оператор. Този процес води до редица други трудности, които дружеството трябва да преодолее – създаване на организация по присъединяване на новите населени места и общини, в които до момента дружеството не е ВиК оператор. От липсата на консолидация произтичат и другите важни за нас предизвикателства като работа без одобрен Бизнес план за периода 2017-2021 г. и изпълнение на повишените изисквания към дружеството по отношение на размер на инвестициите и качество на предлаганите услуги в условията на непроменена цена през последните 7 години.

-Кои са актуалните проекти, по които работи ВиК Благоевград?
Тъй като наближава края на строителния сезон за тази година, в момента изпълняваме последните неизпълнени обекти от инвестиционната програма на дружеството за 2017 г. – изпълняват се ремонти на водопроводната мрежа в с. Рилци, общ. Благоевград, в гр. Симитли, в гр. Гоце Делчев, в с. Сатовча, в с. Добринище. В някои от общините имаме 100% изпълнение на планираните ремонти, а в община Хаджимово извън инвестиционната програма изпълняваме ремонт на довеждащ водопровод за с. Гайтаниново, Парил и с. Нова Ловча, с дължина 850 м. В момента дружеството оказва активно съдействие при изпълнението на два обекта с Възложител Община Благоевград, които се финансират от МРРБ: „Аварийна реконструкция на участък от довеждащ водопровод от ПСПВ Благоевград до НВ V=7000 м3 – изток, гр. Благоевград, в частта от шахта със спирателни кранове до долния край на имот 04279.606.255 (плувен комплекс „Аквапарк”)” и „Благоустрояване на ул. „Илинден” с. Рилци (реконструкция на водопровода и канализацията по улицата).

-Какви инвестиции и мерки предвиждате в краткосрочен и дългосрочен план за подобряване на състоянието на водопроводната мрежа, ограничаване на авариите и загубите на вода?
До края на годината не се предвиждат нови мерки освен планираните в началото на 2017 година. Предстои изготвянето на проект за инвестиционна програма на дружеството за 2018 г. Проектът ще бъде съгласуван с отделните общини, след което ще бъде окончателно утвърден. В дългострочен план не можем да планираме на този етап, поради липса на одобрен Бизнес план, както и неясноти относно възможностите за външно финансиране. Като мерки, които са ефективни без да се изискват големи инвестиции дружеството ще насочи усилията си в изграждане на напорни зони на водопроводните мрежи и монтиране на регулатори на налягането приоритетно в по-големите населени места, с което ще се постигне по-значим ефект.
-В каква степен са заложени новите технологии в дейността Ви?
Дружеството въвежда и използва нови технологии в експлоатацията и поддръжката на ВиК системите. Усилията ни са насочени в доизграждане и разширяване на автоматизирана система за управление и контрол от диспечерски център. Наблюдават се денонощно приблизително 40 обекти със стратегическо значение за водоснабдяването – резервоари, помпени станции и др.; управление и наблюдение на технологичните процеси в пречиствателните станции; предаване и получаване на телеметрични данни за налягане и водни количества чрез използване на логери и други.

-Г-жо Димитрова, в момента в Благоевградска област имаме водна асоциация, но поради отказа на Кресна да влезе в нея пропуснати ли са всички срокове за получаване на еврофинансиране за водния сектор, както се говори. Това значи ли, че трябва да си говорим за Асоциация ВиК – Благоевград в минало време?
– Категорично не. Вярвам искрено, че разумът ще надделее и окрупняването в област Благоевград ще се осъществи. Този момент е изключително важен и е в полза на хората. Въпреки всички спекулации и коментари е необходимо да има само един оператор на територията на Благоевградска област. Дружеството, което управлявам, има вече сключен договор с Асоциацията по ВиК, за 15 години. Дори имаме задължение да внесем гаранция, че ще изпълняваме този договор. Преди няколко години със стартиране на реформата в сектора, бе приета национална стратегия за развитие на ВиК сектора, в която ясно е очертан пътят, по който единствено трябва да вървим – европейско финансиране, защото със собствени средства нищо не можем да направим. Значи нямаме избор – въпреки, специфичните проблеми, които съществуват в област Благоевград, визирам съществуването на едно държавно и все още няколко общински ВиК дружества, консолидация трябва да има.
– Да приемем, че утре Кресна каже „да“ и асоциацията заработи. Какво следва по процедура, за да стигнем до европейското финансиране?

– Следващата стъпка е МРРБ да възложи изготвянето на прединвестиционни проучвания на територията на Благоевградска област.

– Което ще отнеме, да кажем, поне 6 месеца?

– По-скоро между 9 и 18 месеца. Ако бяхме влезли в график, както направиха по-голяма част областите в страната, които завършиха процесите по консолидация и прехвърляне на активи, до края на 2017 г. Прединвестиционните ни проучвания щяха да са готови и да имаме сериозни шансове за инвестиране в сектора. После от 2018 можехме реално да кандидатстваме по ОПОС.

-Госпожо Димитрова, през летният сезон ВиК Благоевград активно работи за реновиране на водопреносната мрежа и съоръженията към нея. Разкажете ни за предизвикателствата и трудностите за вас през изминалато горещо лято, с минимални валежи.
– Вярно е, че летните месеци са времето, когато повечето хора почиват и възстановяват силите си. Това са обаче и месеците, в които ние работим усилено, за да осигурим на нашите потребители вода с питейни качества, отговаряща на Наредба 9, 24 часа в денонощието и безпроблемно отвеждане на отпадъчните води. Изпълняваме стриктно дейностите по инвестиционната програма на дружеството и се опитваме да решаваме възникналите проблеми бързо. Голямото предизвикателство на това лято е отново засушаването и липсата на достатъчно вода в резервоарите в някои населени места от региона. За жалост една от причините за това е, че някои потребители използват питейната вода за други цели – за поливане на земеделски култури, както и за други нужди извън тези за питейно-битово водоснабдяване. Трябва всички наши потребители да разберат, че въпреки отличните природни условия, които имаме в региона, и достатъчното водни ресурси, за които се грижим и използваме, промените в климата водят понякога до намаляване на валежите, както и към по-високи средни температури, които налагат често увеличено водопотребление. Чистата вода е ограничен ресурс в световен мащаб и ако ние като потребители я прахосваме и не се съобразяваме с климатичните особености, то скоро и в България ще се сблъскаме с липсата й. Взели сме активни мерки да пазим водата за питейни нужди – нашите екипи следят внимателно разходването на водата и се намесват бързо, ако има съмнение, че някъде тя не се използва правомерно. Когато намалеят водните резерви за дадено населено място – веднага уведомяваме местните власти, за да издадат заповед за ограничаване на потреблението и изрична забрана за използването й за други нужди. Естествено не разчитаме само на забраните, а се опитваме да достигнем с информация до всички наши потребители чрез интернет страницата ни и социалните мрежи, затова колко е важно и отговорно да не пилеем водата. Неслучайно нашето мото като дружество е: „С отношение към всяка капка! ВОДА! ИНОВАЦИИ! КАЧЕСТВО!“ Предизвикателство за нас е да постигнем и консенсус сред част от потребителите ни, затова кога да бъде направен планов ремонт, кога да ограничим потреблението, за да реновираме мрежата, както и за предприемане на необходимите мерки за контрол върху потреблението. Разбира се, наясно сме, че като компания, която има множество потребители, всеки един от тях е със собствено мнение, изисквания и разбиране. Това ни прави по-гъвкави и прецизни, а с времето по-устойчиви и успешни в ежедневнати ни работа.

-Има селища в региона, които все още не са присъединени към мрежата на ВиК Благоевград и виждаме, че хората там страдат от проблеми с водоподаването. Какво правите, за да осигурите качествени услуги и там?

– За съжаление е така. По различни причини все още има няколко места, които все още не са преминали към нас и ние не сме оператор, т.е. не предлагаме ВиК услуги. Тези населени места са от общините – Благоевград, Белица, Гърмен, Симитли, Сатовча и Якоруда. За повечето от тях текат процедури за присъединяване към нас, но това не може да стане за миг и е свързано с изпълнението на законови изисквания, документация и планиране на допълнителен финансов ресурс. Интересното е, че понякога ние търпим неоснователнa критика, затова че се въвежда „воден режим“ в дадено населено място, а ние не оперираме на неговата територия. Хората са свикнали, че когато има проблем – виновно е ВиК, но в конкретните случаи трябва да се обърнат към кметството, председателя на ВиК или към друг орган, за съдействие. Въпреки всичко се отзоваваме и помагаме. Благодаря на вас и на вашите колеги от медиите, че информират хората в такива ситуации и също така отразяват тяхното мнение. Това е много важно за нас, ние сме изключително открити за препоръките и обратната връзка от потребителите. Въпреки че не сме отговорни за такива „казуси“, ние помагаме – осигуряваме водоноски с вода за хигиенни цели и носим питейна вода на потребители, които не могат да си я доставят сами.

– В края на август бе повдигнат и въпроса със селата Логодаж, Дренково и Клисура. Как се разви този казус и ще се намери ли решение за проблемите там?

– До момента, в който се случи това, „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД, гр. Благоевград не бе отказало да приеме за експлоатация публичните активи, собственост на Община Благоевград, представляващи водоснабдителни системи на с. Логодаж, с. Дренково и с. Клисура.
Факт обаче е, че за да приемем за експлоатация активите на което и да е населено място е необходимо да има пълна документация или поне част от водени процедури, които ние да продължим, за да може реално да изпълняваме функциите си на оператор, без да нарушаваме Закона за водите и Закона за регулиране на ВиК услугите.
Тогава вече, няма пречка публичните ВиК активи да бъдат предоставени за експлоатация от ВиК оператора. Считаме, че позицията на дружеството е последователна и изключително сериозна, тъй като освен необходимостта от допълнителни непланирани разходи за подготовка на необходимата документация и провеждане на процедури, самият процес изисква дълъг период от време. До получаване на съответните документи, дружеството може да понесе негативи, произтичащи от работа в нарушение на Закона за водите и ще бъде застрашено от санкциониране, поради изпълнение на дейността си за предоставяне на услугата „доставяне на питейна вода“ в нарушение на законовите изисквания и разпоредби. Въпреки това, винаги търсим и предлагаме решение на възникналите проблеми, защото трябва да работим и да помогаме на хората, без да нарушаваме финансовата и производствена дисциплина на дружеството.
Що се отнася за жителите от трите по-горе цитирани населени места имаха 1 месец, за да подадат заявления за откриване на партиди и това, което ни изненада бе, че до 30 септември имаше подадени около 30 заявления само. Това е първата стъпка към разрешаване на проблема, а хората сякаш неглижираха своята отговорност. Надяваме се все пак нещата да се случат и сме готови да съдействаме.
-Имаше момент, когато споменахте, че КЕВР е спряла разглеждането на бизнес-плана на „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД – Благоевград. Защо се случи?

– Така е, КЕВР спря разглеждането на бизнес-плана на „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД – Благоевград. Говорихме по темата и по време на извънредно общо заседание на Асоциацията по ВиК – Благоевград. Оттук нататък проблемите ще се задълбочават, казвам го съвсем категорично и отговорно. Всички знаят и са запознати с инвестиционната програма на оператора, която е в рамките на над милион и половина само в реконструкция на ВиК мрежи и съоръжения. Бяха реализирани и доста сериозни инвестиции в подобряване условията на труд на служителите на дружеството, закупи се нова техника и МПС, които да подпомагат основната ни дейност.С подписването на договора за стопанисване и управление и заложените в бизнес-плана инвестиции за постигане на целеви нива за 5-годишен срок, има едни условия, които трябва да бъдат постигнати в рамките на този период. Ние поехме и ангажимент, който може и да не бъде изпълнен, въпреки усилията които полагаме. Основната причина е, че заявлението за цена се разглежда паралелно с бизнес плана, а аргументите на КЕВР са, че липсата на яснота по процесите свързани с консолидация на обособената територия на дружеството, налага спиране на процедурата.

-Инж. Димитрова, равносметката от свършеното и инвестициите, направени от дружество ВиК ЕООД – Благоевград през 2016 г. е доста добра, амбициозна бе и програмата Ви за 2017. Сега обаче, има спрян бизнес план и може би имате притеснения за това какви ще бъдат инвестициите Ви и възможностите през следващата година?
– С риск да се повторя, ще кажа, че за съжаление, липсата на консолидация във ВиК сектора в област Благоевград, заради отказа на някои общини да се присъединят към учредената асоциация по ВиК на обособената територия, която дружеството обслужва и на която е избрано за оператор за срок от 15 години, наистина създава притеснения. Ние не можем да бъдем бенефициенти, общините – също, нещата са блокирани на територията на област Благоевград. Затова не може да се разчита на средства и на проекти, финансирани по новата ОП „Околна среда“ и „Програмата за развитие на селските райони“. За да се инвестират средства в реконструкция на ВиК мрежата, условието е да има консолидация. Евентуално трябва да има предоговаряне на условията и на европейско ниво. Просто трябва диалог и информираност на населението. Защото това лишава от възможността да се кандидатства и да се реализират значими проекти със средства, предоставяни по оперативните програми на Европейския съюз. А тези инвестиции са крайно необходими, тъй като водопроводната мрежа и съоръжения на много места са остарели и амортизирани и се нуждаят от подмяна и модернизация.
-Това, което ежедневно ни притеснява, са авариите, възникващи по мрежата. Въпреки усилията ни те са факт. Успяваме да овладяваме ситуацията, но авариите по водопроводната мрежа не са никак малко. Затова усилията ни са насочени към реконструкция на тази мрежа. Само през 2016 г. трите ни териториални поделения в Благоевград, Разлог и Гоце Делчев са работили за отстраняване на 1748 водопроводни и 62 канализационни аварии. Почти няма дни без подобни проблеми, но се опитваме да бъдем не само „аварийно” дружество, но и да изпълняваме инвестиционната програма, да работим по подмяната и реконструкцията на мрежата, за да се намалят тези аварии. Към момента с приключване на трето тримесечие на 2017 г. се наблюдава тенденция към намаляване на ВиК авариите на територията на дружеството с около 15%.

– Какво е в момента състоянието на водоизточниците и има ли вероятност от проблеми с водоснабдяването на някои населени места?
– Водоизточниците са с намален дебит, тъй като засушаването през лятото беше трайно, а през настъпващата есен все още няма много дъждове, но се справяме за сега. Силно се надявам да има валежи, за да няма проблеми и занапред. Основно водоподаването на територията на тези десет общини, които дружеството ни обслужва, е гравитачно, така че сме зависими от природата и дебитите на водоизточниците. Надявам се да няма проблеми и в района на курорта Банско, където очакванията са за силен зимен туристически сезон. Ситуацията в района на Благоевград и Гоце Делчев в момента е стабилна.

Comments

comments