Инж. Любен Сарандев- ВиК Район Гоце Делчев: Хората проявяват огромно разбиране към нас. Осъзнават, че авариите са част от работата ни, че те се случват независимо от нашите усилия. Годината бе много успешна за нас.

DSC_9257


-Инж. Сарандев, да започнем първо с историята на ВиК-Гоце Делчев. Кога е създадено районното поделение тук, от колко години работи?
– Тази година ВиК чества 60 годишнина от създаването си, значи горе долу месеци след това е започнало да работи и поделението в Гоце Делчев.
Така, че това е историята на поделението на ВиК-Гоце Делчев, има го от близо 60 години и то обслужва 4 общини това е така наречената бивша околия Гоце Делче или Неврокоп. Това са Гоце Делчев, Хаджидимово, Гърмен и Сатовча. А по места, т.е. във всяка община имаме формирано разбира се на по-късен етап, но говоря в момента имаме формирани отделни звена, които работят всяко на територията на общината със състав горе долу приблизително 15-17 човека за всяка община.
-Тоест това е за всяко едно звено?
– Точно така. Всяко едно звено в общините се ръководи от технически ръководител на място, който отговаря за съответната община, всички заедно формираме регионално поделение на Гоце Делчев. Четирите региона се ръководят от регионалното поделение . Това ни е структурата.
-Колко хора работят на територията на Районно поделение- Гоце Делчев?
– На територията на общината общо за четирите района, около 140 човека.
– Вие отговаряте за целия регион, какви звена има и с какъв колектив работите?
-140 човека, като структура. Като звена това са водопроводчици основно,които се занимават с поддръжката. Това означава по аварийната дейност, по поддръжка, по профилактики, качеството на водата, с канализацията също има хора и три броя пречиствателни станции, които се обслужват към момента.
Пречиствателни станции за питейни води, в Гоце Делчев най-голямата пречиствателна станция, в Сатовча, която обслужва няколко села и в Кочан, която обслужва само Кочан. Съответно в тези станции работят определен брой специалисти, различни специалности и тяхната бройка влиза в общата. Така че това ни е състава, с това се оправяме.
– Кои са най-големите трудности, пред които се изправят ежедневно екипите на ВиК- Гоце Делчев и региона?
-Сега, трудностите в сектора нашия за цялата страна са доста. Те са в това, че нашите съоръжения, които поддържаме, а те са един комплекс от съоръжения, които превеждат водата от водоизточника до всеки дом са стари и има нужда от подмяна. Трудностите са, че всички те, са извън населените места и понякога е доста трудно. Много голяма част от тях, да не кажа половината са в планината.
Например, нашето водохващане, говоря за Гоце Делчев е на 15 км. от града в планината. Много трудно проходими райони. Съответно има трудности за профилактиката им, за оглед, да не говорим пък когато трябва да се ремонтират, да се оправят аварии. И това пък, вероятно в годините понетажава и създава проблеми в реализацията на нашата ежедневна дейност.
Друга трудност е, че в годините от създаването на поделението и въобще на дружеството, не е отделяно достатъчно внимание на сектора. И по тази причина в годините, а годините вървят бързо, тези проблеми са се натрупали, т.е. мрежата е износена, както вътрешните мрежи на населените места, така и външните водопроводи са износени, съоръженията са износени и това създава ежедневен проблем.
Значи, какво се изразява с понятието авария. Това е ежедневна дейност във ВиК. Което, не би трябвало да е така. Авария се смята за нещо, което възниква в следствие на външни условия, на климат, на земетресение. Това обикновено се разбира като авария. При нас обаче, аварийната дейност е ежедневна, да речем производствена дейност.
-Навсякъде вероятно има проблеми с потребителите, които реагират остро при спиране на водата, при аварии, често ли се сблъсквате с подобни ситуации?
-Ще изненадам всички сигурно, но ще кажа, че в нашия регион такива неща няма. Хората проявяват огромно разбиране към нас. Осъзнават, че авариите са част от работата ни, че те се случват независимо от нашите усилия. Хората тук са много разбрани и ни подкрепят, не правят проблеми, защото знаят – мрежите са стари и аварии има, те са ни благодарни, че ги отстраняваме. Много е хубаво да срещаш подобно разбиране, да си заобиколен от такива хора. Ние работим усилено, за да им се отблагодарим за това и да им дадем качествена услуга.

– Може би, заради амортизираните мрежови системи, които не могат да се подменят, за които не достигат средства в сектора?
-Точно това е голямата трудност и в последните години, след 89 година се започна така един преглед, една така сметка , приблизителна преспектива, за това какво трябва да се направи, за да се елиминира този проблем.С други думи да намалим така наречената аварийна дейност. Не би трябвало да я има, ако има нормални условия. Но при нас е ежедневие както казах, просто защото липсват средства.
По тази причина най-голяма част от времето ни, а не само времето, а като стойност, като разход на финансови средства, отива точно в тази дейност. Да не говорим, че това пък пряко се отразява на качеството на услугата. Всичко това нещо отива до всеки наш абонат и го засяга, примерно спиране на водата, понякога това може да продължи с дни. Не говоря в момента, но казвам как беше преди време. С дни, това означава, че питейната вода като продукт, отива по домовете в лошо качество. Замърсена и т.н. Вярно, след 2005 година, ако говорим за Гоце Делчев, се пусна в експлоатация Пречиствателната станция, която се строеше, може би 14-15 години , пак поради липсва на средства и т.н. Когато през 2005 година тя се пусна и този проблем бе решен. Част от другите проблеми все още стоят.
– Смятате ли, че реформата във водния сектор и идеята за асоциациите, които се наложи да се консолидират в цяла България, биха могли да помогнат и на нашия регион като цяло, говорим за цяла Благореградска област, в частност и Гоце Делчев? Смятате ли, че средства, които могат да дойдат именно през тези обединения, ще решат голяма част от проблемите?
-Така. Ами със сигурност, това е така и не случайно тези асоциации са създадени да организират дейността във ВиК сектора и най-вече финансирането. Преди години се направи на държавно ниво, една сметка, какво ще бъде необходимо за подмяната на водопроводната мрежа в населените места, т.е. в границите на държавата . И тогава се каза, че необходимите средства са някъде около 12 до 15 млрд. лева, сами разбирате за какви средства става дума. Това нещо,никога не може да се случи, така със средства през държавния бюджет, това са огромни средства.
В момента се работи, но това са,така дребни покрития. Големият въпрос е,тези средства да дойдат по линия на Европейските фондове, а това може да стане само чрез асоциациите. Даже това е много закъсняло. Както се казва,винаги е добре да е късно, отколкото никога, това е пътя, по друг начин не може да се реформира сектора. Това означава един ден след години,да получават потребители адекватна услуга, качествена.
-Един от най-често кометираните проблеми и с Ваши колеги е събираемостта на дължимите сметки от потрбителите. В Гоце Делчев има ли подобни казуси и каква е тенденцията през годините?
– Не само тук, не само на територията на област Благоевград, навсякъде е това нещо. Несвършваното в годините, говоря до 89-та, оказва влияние.Значи,до тогава на този проблем , че не се е плащала водата не се обръщало такова внимание. С така, елементарното обяснение, че това е да я наречем услуга от първа необходимост по отношение на цената хората се произнасят така : „Добре, това е дар от Господ, какво искате вие? За какво искате пари?“. Елементарно обяснение, което не е обосновано. По тази причина, водата се е смятала, едва ли не подарък, че държавата трябва да поеме всички разходи, е така да осигурява хората. И едва ли не който може да плаща, който не, да не го прави. Това е останало в годините и сега трудно се променя. Но от няколко години, особено последните две-три, тръгнахме в посока за подобряване на това нещо. Тъй като, неплатената вода, означава непостъпили средства, това означава, че те не могат да се върнат в инвестиции,в подобряване на мрежата и другите дейности, които извършва ВиК. Посоката е в която тръгнахме, в основна степен е да регулираме този процес, чрез начинът, който е описан в законите за ВиК сектора, а именно, че водата се плаща в какъв срок. Обърнахме внимание на това нещо, разбира се със съответната организация, вкарване на допълнително хора в тази дейност и резултатите вече идват. Така че, нещата вървят напред. Хората, не само започнаха да свикват, ами вече си дават сметка, че не може това нещо да не се плаща.

-Друг голям проблем, особенно през летните месеце навсякъде, може би не само в Гоце Делчев е безводието на моменти, липсата на достатъчно вода.От няколко години се коментира усилено въпросът за изграждане на язовир край Гоце Делчев, който до голяма степен ще реши този проблем. Вие какво мислите? Би ли помогнало и до каква степен изграждането на подобно съоръжение?

– Този въпрос за язовира стои от много години, даже няма да проява скромност и ще ви кажа, че първият който се занима с този въпрос съм точно аз . И това е в далечната 80-та година. Тогава работех в общината. Тогава за първи път поискахме и съответно се задвижи въпроса за проект с такъв азовир.През 82-ра година идваха проектанти от една специализирана организация. Огледахме района, целия около Гоце Делчев. Търсихме къде е възможно такова завиряване на водата да се получи и се определиха три места, като възможно най-ефективно, с най-малко средства, най-голям завирителен обем да се получи. Определиха се,прецезираха се после направихме сметките и се определи точното място на бъдещия язовир. С приблизителната кубатура вода на завиряване, се реши, че това ще бъде един ефективен проект, който ще се ползва основно за водоснабдяване като първа цел, допълнително за напояване в този район . Но това през 1982 година. Тогава всичко беше така, движеше се по планов път и в един момент 84-та година, този въпрос в окръжен сектор спря да се движи. След 89 година се прояви интерес от една асоциация по водите в София, тогава се направиха тук в Гоце Делчев и после в Банско едни събирания със специалистите, със специалисти от Гърция,тъй като и един такъв язовир касае проблемите и на гръцка територия. Взеха се някакви решения, но всичко стана на етап говорене. В последствие се появиха може би, преди 7-8 години една две частни фирми които искаха предварително данни да получат, за да могат да си плануват изграждането на такъв язовир, но всичко това отпадна.

– Липса на средства ли е всъщност проблема ?

-Не мога да кажа, защото повече връзка с тези фирми съм нямал. А иначе, за да се изобрети такова нещо, моето мнение е, че като грижа трябва да се поеме от държавата. Вярно, публично частно партньорство може би е добра форма, но двигателя на този курс трябва да бъде държавата. И по този повод, преди 2 години отправих един сигнал,писмен до управителя на ВиК Благоевград, с който сигнал информирам, че нещата се усложняват и се налага да се направи нещо. Река Туфча, от където взимаме водите за напояване на Гоце Делчев, през летния сезон достигат един минимум, който е два пъти по-малък от нуждите на града. И, за да се реши проблемът, единственият вариант е , тъй като други водоизточници тук в района няма да се направи този язовир. Съответно управителя на ВиК Благоевград проведе разговори с кметовете на Гоце Делчев и Гърмен, . това са общините, които реално и в голяма степен ползват и разчитат на тези води. И от там нататък се получи едно раздвижване, въпросът вече е внесен в комисиите в Министерствтои наскоро получихме отговор , че по-голямо внимание от ВиК дружеството трябва да се обърне на намаляване на загубите . Това е вярно, но е вярно попринцип, това нещо трябва да се прави, загубите трябва да се намаляват. Но тези загуби основно са по мрежата, по водопроводите, има загуби, така кражба на вода, но те са по-малко. Има търговски загуби, които са от неточно мерене, примерно водомер, но пак казвам, те са малко. Така че, основното си е в мрежата, това нещо ще се появи, т.е. ще се отрази, когато тези 12 млрд. влезат във ВиК сектор. Но ще минат години. Да речем 10-12 години, а тука в Гоце Делчев не може да се чака толкова. То ще се чака, но в един момент вода няма да има и тогава ще тръгнем да търсим решение, какво трябва да се направи, защо не го направихме по-рано и така нататък. Така че въпросът е задвижен, но точна информация нямам, тъй като кметът на общината и общинската администрация се занимава с този въпрос.

-Със сигурност, това е важно съоръжение и всъщност би могло да спомогне за захранването с вода и на община Банско според мен, тя е достатъчно близо.

-Да, и община Хаджидимово ако щете. Тя не ползва тези води, но един ден, това е тенденция да намаляват водоизточниците. Така че, един ден може надморската височина на този язовир да е достатъчна, за да може тази вода да стигне и до община Хаджидимово.

-Правим това интервю с вас в края на годината, на изтичащата 2017. Каква е вашата равносметка за годината, каква беше годината за ВиК Гоце Делчев?

– Ами много силна година. И предишните са били силни, но много силна година във всички посоки и дейности на дружеството. Ние обслужваме тук РП Гоце Делчев, казвайки четирите общини и това означава някъде около 65-70 хиляди души, жители. Обслужваме като мрежа около 650 км мрежа, общо външни и вътрешни водопроводи на територията на регионално поделени. И във всички посоки, които почти ги така изчепахме в разговора, съвсем целенасочено, съвсем планирано и най-вече отговорно, напрегнато сме работили през годината и резултатите ги има. Една от дейностите, на които много разчитаме от години, вече не знам от 2000 година е подмяната на вътрпно-външни водопроводи по населени места със собствени сили. Което означава, със собствена работна сила и със собствени средства на дружеството. И в тези години след 2000, а това е година от която сме започнали тази дейност, съответно с оборудване, с машини, с обучение на специалисти и до тази година включително сме подменили някъде около 102-105 хиляди метра мрежа, т.е. 105 км мрежа. С наши средства, което е знаете ли приблизително около 20 процента от цялата мрежа, която поддържа регионално поделение Гоце делчев. Значи около 20 процента някъде се получава, което не е малко, но е недостатъчно. По съображения, които казах, защото това са ограничените възможности, като екипи и като средства най-вече, но въпреки всичко това отчитаме сериозно подобрение на качеството на услугата. Тук обаче трябва да добавя, че успоредно с това общините, със средства от бюджета по спечелини проекти, а някои от тях и по Европейските проекти успоредно, също подменят водопроводна мрежа по някои населени места . Говоря в община Хаджидимово с много сериозен дял, община Гоце Делчев с много сериозен дял. В тази дейност да я наречем обща, защото се отнася до едно и също и в резултат услугата значително се подобрява, т.е. намаляха доста авариите в много от населените места. Това означава по-малко проблеми с хората, по-качетвен продукт, питейна вода и така, ефектът се вижда и това хората го виждат и го оценяват. Въпреки, че тяхната взискателност не е намаляла, направотив увеличава се, но нашите възможности са в рамките на това и въпреки всичко, в някои населени места потреблението е много сериозно. Това го отчитат и самите потребители, гражданите отдават значение на това нещо, виждат го и понеже виждат ефекта и в някой случай така са по-благосклонни към неудобства, които причинява реализацията на тази дейност.

– Какво се надявате да направите още, какви са плановете ви за следващата година?

– Следващата година. Ами плановете са малко повече, малко по-добре от тази година, това е. Като цифри, да не ги коментираме, защото още не са окончателно излезли резултатите за годината. Но при всички случаи, ние не работим за цифрите, работим заради отговорността, съответно напрежението в ежедневието. Работим максимално по-добре, за да осигурим качествена услуга на гражданите. Така че, това е движещата сила и за това с цифрите не се съобразяваме, само ги отчитаме в края на годината и обикновено като ги отчитаме виждаме, че всяка година е по-добре значително от предходната. Това е достатъчно.

– В навечерието на коледните празници какво искате да пожелаете на всички хора работещи във вашия сектор, всички работници на ВиК -Гоце делчев?
-Пожеланието ми произтича от поведението и работата на хората във всички звена на територията на РП Гоце Делчев,на територията на четиртите общини. Това са отговорни хора, които работят в много труднни условия, казах ви причините какви са. Много трудни условия, но това в годините ги направи отговорни, знаейки че всичко това го правят заради хората. Не заради някакъв план годишен, месечен, тримесечен, това са някакви други подробности, ориентири, къде и как трябва да се движат. Работят качествено и бързо, справят се с безводието на някои места, с адекватна дейност решават проблемите и в годините са се формирали като отговорни личности и аз съм много доволен от работата на хората.
Затова моето пожелание, по-скоро пожелание към нашите хора работещите във ВиК-Гоце Делчев, аз казвам че ние сме приятели с тях, такива са ни взаимооотношенията, пожелавам им три неща. Първото е здраве, второто здраве и третото е здраве. Това им пожелавам . Другото го знаят и го могат. И ще го свършат, ако са здрави.

Comments

comments