Инж. Дамян Дамянов: Няма да убиваме мечката

 

Отстрелът на мечката, която нападна жена край Белица, ще бъде крайно решение и съм почти сигурен, че няма да се случи. Това заяви инж. Дамян Дамянов, директор на Югозападното държавно предприятие, който всъщност ще определи  съдбата на мечката.

В никакъв случай няма веднага да консумираме разрешението. Наши специалисти са на терена, правят обиколка на района, за тези 3-4 дни няма движение на мечката, намерени са стъпки. Може би трябва да работим с местните хора и да им внушим какви правила трябва да спазват при навлизане на територията на мечката. Сложили сме фотокапани, ще видим голяма ли е, възрастна ли е, но отстрелът ще е крайно решение и съм почти сигурен, че няма да се случи, увери Дамянов. Там няма много мечки, има стъпки от една и при всички случаи това е мечката от инцидента. Поведението й ще покаже дали е агресивна или уплашена, каза още той пред Би Ти Ви.

Според Дамянов разрешението е издадено с цел успокояване на обществото, а от друга страна, това е задължителна мярка, защото не се знае каква е мечката. Това е реакция на изненадана мечка, ако тя беше агресивна, жената щеше да приключи жизнения си път, смята директорът на Югозападното държавно предприятие.

Гъбарите обикновено са изключително тихи и затова попадат до животни, които, ако си почиват, не чуват приближаването им.

Comments

comments