Има как да си помогнем срещу тревожността – опитайте нова тактика

Превърнала се в неизменен спътник в съвременния свят, когато мнозина се чудят какво се случва с тях и не могат да открият лек за проблема си

Изпитвали ли сте някога тревожност? А до колко тя се е превърнала в неделима част от ежедневието ви?

Обземе ли ви това усещане, трябва да знаете, че то притъпява всички останали. Вие реално не откривате радостта от живота, не може да се отпуснете и да повярвате в силите си.

Очевидно е, че с този проблем се сблъскват мнозина, а лек за него така и не откриват.

Ценните съвети на опитен психотерапевт и психолог, като Златко Гълъбов, могат да ви покажат светлината, за която копнеете. Със сигурност предизвикателството не е непреодолимо, както сте склонни да смятате в моментите на отчаяние.

Опитайте нова тактика, която може да внедрите в обичайните си навици, за да противодействате на неприятното чувство.

Интензитетът на силната тревога наподобява този на въодушевлението, което учените обясняват от чиста физиологична гледна точка. Накратко, това е обратната страна на монетата. Единствената разлика се състои в това, че ние задаваме рамката на двете състояния, превръщайки в закономерност очакването за добро или зло.

На какво се дължат тези изводи? Причината е, че итревожността и бурната възхита  са адреналинов отговор. Ще ви изглежда шокиращо твърдението, но има много солидна доза истина в него: усещането за несигурност ви причинява наслада, също както и положителното, за което споменахме.

Контролът е във вашите ръце.

Надушите ли във въздуха настъпването на тревогата, може да спрете за миг и да определите наново историята в главата си. Рестартирайте програмата! Ще ви се стори като детска игра да манипулирате и ръководите версията си, което ще ви даде допълнителна смелост да преодолеете негативната част на завладяващата емоция.

Разбира се, физическата активност също е доста полезна, стига да не е прекалена. Може да решите да не влизате във фитнес залата, но да посещавате танцова група, да се разхождате сред красивата природа в приятна компания, да бягате на плажа, дишайки от морските пари. Всичко, което може да ви достави удоволствие и да раздвижи тялото ви, е изцяло валидно за самоназначената ви терапия.   

Благодарни ли сте? Хората сме склонни да изискваме нещо повече от живота си, пропускайки важни елементи, без които не бихме могли да се чувстваме щастливи. Играйте с ума си и се предизвиквайте, като си давате примери, че има и доста ужасни обстоятелства, които не са ви застигнали.

Усмихнете се на мрачните си мисли и отправете провокация към въображението си, склонно да рисува все картини в черни краски.  

Comments

comments