Илиян Георгиев, ПП ГЕРБ: Благоевград може да стане най – важния град в България. Има всички предпоставки това да се случи

Кандидат депутатът от ГЕРБ Илиан Георгиев е категоричен, че Благоевград може да стане най – важния град в България. „Има всички предпоставки това да се случи. Разбира се, за да се случи това, е нужно да изградим индустриална зона, за да можем да раздвижим работата и нуждата от служители в региона.

Нужно е привличане на повече инвеститори, разчитайки и на централната власт.

Благоевград отдавна е най – големия център за млади хора и може да се каже, че сме най – младия град в България. Това е благодарение на двата университета, които са притегателна сила за младите. Това трябва да се запази и е изключително ценно. Сега на дневен ред идва да създадем

индустриална зона на града. Известни сме с едни от най – работливите хора в страната и е редно да ги задържим да работят близо до домовете им и да няма нужда да търсят препитание другаде.

Симбиозата между млади и учещи се хора и работещи предприятия гарантира просперитет на града. Трябва да отбележа, че ако стана депутат, ще работя в тази насока, изисквайки от централната власт средства нещата да се случват в Благоевград. Наясно съм, че премиер и министри са изключително заети, за да могат да огреят навсякъде в страната.

Но една от най – важните роли на депутата е да изисква и чака пред кабинети на министри, за да постигне нужното за своите избиратели. Депутатът трябва да привлече вниманието към собствения си регион, за да постига всичко, което е нужно за съгражданите си.

Попитахме Илиан Георгиев какво мисли за пенсиите и заплатите, знаейки че в момента изпълнява длъжност директор на НОИ – Благоевград и има поглед върху наболелите проблеми.

ГЕРБ сме си поставили за цел в следващия мандат да направим минималната заплата 500 евро (1000) лева, а средната1000 евро (2000) лева за следващите четири години. За пенсионерите също са предвидени големи промени с които ще се актуализират пенсиите им и ще се намали административната тежест за тях. Както знаем пенсиите са пряко свързани със заплатите и осигуряването.

В тази връзка от 01.01.2021 г, възможностите за преизчисляване на пенсията за трудова дейност и увеличаване на размера й, съгласно разпоредбите на Кодекса за социално осигуряване (КСО), са следните: – по служебен път – с допълнително придобит от пенсионера осигурителен стаж считано от 1 април на съответната година. В този случай не е необходимо да се подават заявления за преизчисление на пенсията.

-по заявление от пенсионера, когато освен допълнително придобит осигурителен стаж се включва и осигурителен доход. В този случай пенсиите ще се преизчисляват ежегодно от първо число следващ месеца на подаване на заявлението.

С § 7д от ПЗР на КСО е създадена възможност на пенсионерите да поискат преизчисляване на пенсиите, свързани с трудовата им дейност, ако същите са отпуснати с начална дата до 31.08.2021 г. включително и с намален индивидуален коефициент. На преизчисляване след 31.08.2021 г. подлежат пенсиите на лицата, на които индивидуалният коефициент е определен с намаление,

както по така наречената „стара методика“, така и по „новата методика“. За да бъде преизчислена една пенсия за трудова дейност по реда на § 7д от ПЗР на КСО е необходимо пенсионерът да подаде заявление в съответното ТП на НОИ през периода от 01.09.2021 г. до 30.09.2022 г. включително.

С § 9, ал. 2 от ПЗР на ЗБДОО е създадена друга възможност за лицата, в срок от 1 януари до 30 юни 2021 г. включително да поискат преизчисляване на отпуснатата пенсия без намаление на индивидуалния коефициент, като прехвърлят средствата от индивидуалната си партида в УПФ към фонд „Пенсии“, съответно фонд „Пенсии за лицата по чл. 69“ на държавното обществено осигуряване.

Осъвременяването на пенсиите е регламентирано в чл. 100 от Кодекса за социално осигуряване (КСО). Съгласно текста на чл. 100, ал. 1 от КСО, пенсиите, отпуснати до 31 декември на предходната година, се осъвременяват ежегодно от 1 юли с решение на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт с процент, равен на 50 на сто от нарастването на осигурителния доход и 50 на сто от индекса на потребителските цени през предходната календарна година.

По силата на Кодекса за социално осигуряване (КСО) се отпускат както пенсии, свързани с трудовата дейност на осигурените лица, така и такива, които не зависят от тяхното осигуряване. Размера на пенсиите , несвързани с трудова дейност се определя в процент от размера на социалната пенсия за старост, като се предвижда нов размер на този вид пенсия да бъде определен от 1 юли 2021 г. Планираното нарастване е с 5%.

Със сигурност ще постигнем целта си, знаейки колко много работа върши всеки един, който е отговорен за развитието на държавата. В следващия парламент се надявам да влязат още повече стойностни хора и да помогнем на правителството да си свърши работата.

Попитахме не е ли малко това увеличение на пенсии и заплати, след като виждаме, че други партии обещават още по – големи суми?

Който ме познава добре, знае, че аз не бих говорил популистки глупости и винаги съм бил човек на действието. Едно е да искаш нещо, друго е то да е възможно. Ако беше възможно, на мен ми се иска пенсиите и заплатите в България да са по – високи от тези в Швейцария.

Но аз съм сигурен, че с реални действия и без заблуди ще ги достигнем стъпка по стъпка. Увеличението, което предлагаме от ГЕРБ е реалното и възможното. Останалото са популизъм и лъжи, които не са присъщи за мен и за партията, която представлявам. Популизмът и лъжите са пътеводна звезда на други партии. Постижимото е 500 евро минимална заплата, като средната е 1000 евро. А пенсиите е задължително да се актуализират всяка година. Така възрастните хора ще имат достоен живот.

Задължително е да продължим с реформите за привличане на все по – млади хора, които искат да създават семейство в България. А Благоевград е чудесно място това да се случи. Тук направо можем да ги задържим,

след като завършат един от двата престижни университети в града. Аз имам поглед какво е нужно за града и какво трябва да се направи в посока демографската криза. За това знам, че ако аз стана народен представител,

ще бъда неотлъчно в централната власт, отстоявайки нужните за региона средства. Чувствам го като мисия, която трябва да изпълня за Благоевград.

Comments

comments