Изкуството да заснемеш точния момент!

Fotograf

Когато се подготвя едно събитие, всичко се планира в детайли, за да премине идеално гладко. Заснемането на мероприятие е една от задачите, които трябва да се съобразят. Обикновено организаторите имат идея, какво трябва да се хване в кадър и представят изискванията си на фотографа. Фотографът, като професионалист, от своя страна спазва освен дадената му задача и някои особени техники и правила, за да се получат отлични кадри!

В мероприятията обаче участват много и различни хора, всеки със своя характер, навици и поведение. Колкото и да се придържат към съставения план, човешките реакции и емоции са непредвидими. Именно тази непредвидимост прави партита уникални, интересни и незабравими. Затова наред с планираните снимки, фотографът трябва да хване и тези непринудени моменти от събитията и да ги превърне в неповторими фотографии. Трябва да се действа светкавично с бърза нагласа и позициониране. Необходим е голям опит и усет за да реагира професионалистът на мига на спонтанните случки, които си струва да бъдат запечатани в снимка.

Естествено най-голяма вероятност за уникални фотоси има, когато на събитията присъстват деца. Те почти никога не могат да бъдат се задържани на едно място и колкото да се стараят да бъдат послушни, следват своите пориви за игри, предизвиквайки интересни случки. Тяхната силна емоционалност е изписана на лицата им, давайки чудесна възможност на фотографа да покаже събитието през детския поглед. Тук е цялата магия на фотото! Всяко действие на дечицата е 100% непредвидимо, дори за самите тях, защото те все още изследват света и не винаги знаят какво ще последва. Присъствието на децата, кара и възрастните да реагират по-емоционално, защото е трудно да не изпаднат в умиление, гледайки малките си палавници как реагират на заобикалящия ги свят.

В интерес на истината и възрастните не са имунизирани срещу спонтанни действия. Когато са на публично място на групи, при всички хора възникват сложни и особени взаимодействия, които нерядко водят до непредвидени случки. А тях си заслужава човек да има на снимка за спомен. Тук също фотографът просто трябва да е бдителен и да следи къде какво се случва, за да не пропусне непринудени моменти при провеждане на мероприятията.

 

Източник: www.фотограф.bg

 

Comments

comments