Изборният ветеран М. Бусаров оглави ОИК – Благоевград

Снимка: БНР

Изборният ветеран Мартин Бусаров, който от 10 г. се занимава активно с изборните процеси, оглави за втори път Общинската избирателна комисия в Благоевград. Той е представител на ГЕРБ-СДС и вместо досегашните 2-ма заместници ще има 4-ма: Милена Велкова от ПП-ДБ, Мустафа Сирачки от ДПС, Елеонора Атанасова от БСП и Пенка Ичева от ИТН. Ичева е единствената, която до момента не е била член на ОИК, и ще трябва да се учи в движение.

За секретар на комисията ЦИК назначи Йорданка Борисова от „Възраждане“.

Както и в другите 11-членни ОИК на територията на страната, тази година се стигна до парадокса членовете на ръководството да са повече от редовите. В Благоевград със статут на обикновени членове на ОИК са 5-има: Елена Панчева и Мария Данчова от ГЕРБ, Мая Драгиева и Чавдар Цонев от ПП-ДБ, и синът на адвоката Пенко Ненов – Божидар Ненов, който е представител на „Възраждане“.

Преситеността на общинските избирателни комисии със заместник-председатели се наложи заради многото парламентарно представени партии, 4 от които са обединени в коалициите ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. Това ще доведе до сериозни разходи в перо възнаграждения, защото разликата в заплащането на зам. председател и член е 90 лв., а общините в България са близо 270.

Съгласно тазгодишните определени за изборите суми председателят на ОИК М. Бусаров и колегите му в другите общински комисии ще получат 1870 лв., зам. председателите и секретарите ще се разпишат срещу 1775 лв., а членовете ще заработят за двата тура по 1685 лв. Назначените в ОИК получават месечно възнаграждение от 9 септември 2023 г. до 7 дни от обявяване на резултатите от изборите за 1-ви тур или за 2-ри тур, а парите са чисти, защото осигурителните вноски по Кодекса за социално осигуряване и Закона за здравното осигуряване не са за сметка на държавния бюджет и не се облагат с данъци по Закона по данъците върху доходите на физическите лица.

Сериозни ще са разходите и за ангажираните в секционните избирателни комисии – само за първи тур на вота председателите ще получат по 275 лв., зам. председателите и секретарите – по 245 лв., а членовете – по 215 лв. Отделно обаче за участие в обучението как да проведат изборите на всеки член на ОИК се полагат допълнително по 40 лв., за получаване на бюлетините и другите изборни книжа и материали в деня преди изборите е определено всеки да вземе по още 15 лв., а за предаване на протоколите след изборния ден се полагат още по 35 лв. на човек. За втория тур на изборите, какъвто ще има в повечето от общините, същите суми се повтарят. Така за 2 изборни дни един председател на СИК ще получи 730 лв., а зам. председателите и секретари – по 670 лв.

При повече от 560 изборни секции в Благоевградска област, грубата сметка показва, че само за възнаграждения на членовете на комисиите за местните избори на 29 октомври държавата ще плати повече от 3,65 млн. лв.

/struma.bg

Comments

comments