Избивайте се, няма да ви пречим!

Какъв е смисълът от МВР, ако то не пази живота и здравето на всеки българин, а направо препоръчва да се прилагат законите на джунглата

Покрай протестите стана пределно ясно, че в България има едно скъпо и напълно безмислено ведомство, което не знае какво да прави, когато му се наложи да влезе в действие – МВР. По принцип то би трябвало да опазва реда, живота и здравето на българските граждани. Вместо това видяхме как за 40 дни МВР извървя пътя от бруталното полицейско насилие срещу протестиращите до пълното безхаберие при прилагане на законите на държавата. На практика срещу 1.6 млрд. лв. български граждани

получиха „правото“ да живеят по законите на джунглата.

Последният пример за това е сблъсъкът и саморазправата между протестиращи и семейство, опитало се да премине с автомобила си през блокираното кръстовище на бул. „Ситняково“ в столицата. До грозните сцени нямаше да се стигне, ако полицията просто си беше свършила работата – беше отклонила движението така, че да няма напрежение. Тя обаче се появи на местопроизшествието с огромно закъснение, въпреки че се знае, че точно това кръстовище се блокира всяка вечер, а и Първо РПУ е само на 500 метра.

По-притеснителното в случая обаче не е мудността на МВР, а категоричната убеденост на ръководещите го, че не само не са допуснали грешка, а изобщо не им е работа да се намесват в подобни ситуации!? „Заради категоричния отказ на организаторите да спазват изискванията на закона, СДВР не осигурява провеждането на тези нерегламентирани мероприятия“, твърди СДВР. И „отговорността е изцяло на лицата, които се самоопределят като организатори на незаконните действия и на тези, които нерегламентирано блокират пътни кръстовища“. На практика излиза, че полицията няма никакво отношение към спазването на законите в тази страна или пък към опазването на живота и здравето на гражданите.

Още по-скандалното е, че всъщност вътрешното министерство

направи всичко това напълно съзнателно

Още преди няколко дни „Сега“ предупреди, че полицията сменя рязко тактиката си спрямо протестите и протестиращите. И че от едната крайност, при която беше на всеки милиметър и употребяваше груба сила при най-малкия повод, минава към другата – тя напълно изчезна от улиците, не отклонява движението към затворените кръстовища, оставят протестиращите да се оправят сами с ядосани шофьори, попаднали неочаквано в клопка. Така полицията съдаде пълен хаос и условия за сблъсъци, тежки инциденти и саморазправа. Беше само въпрос на време да се стигне и до по-тежък инцидент.

Първоначално МВР отказваше да коментира защо не се отцепват местата за блокада и дали това не би могло да доведе до проблеми. Единствено препращаше към изявление на вътрешния министър Христо Терзийски и на главния секретар на МВР Ивайло Иванов от преди няколко дни, когато те обявиха патетично: „Минали сме през много управления и винаги сме били на първа линия, защото това е основното ни задължение. Голяма част от обществото иска да се намесим с всички правомощия, с които разполагаме, и да освободим това, което възпрепятства свободното придвижване. Протестиращите казват да не ги закачаме, да не използваме насилие срещу тях.

Каквото и да направим, МВР ще бъде виновно!“

След инцидента край Румънското посолство обаче истината лъсна – напълно съзнателно вътрешното министерство не си е вършило работата, защото смята, че хората трябва да живеят по законите на джунглата и да оцеляват кой както може.

Подобно поведение е самоубийство за МВР. Резултатът и от престараването с полицейското насилие, и от пълното безхаберие е един и същ – пълна липса на доверие на обществото към тази институция. А именно респектът към полицията е в основата на държавата. В България обаче отдавна се забелязват две притеснителни тенденции.

От една страна, малцина се обръщат за помощ към полицията, защото не знаят на кого ще попаднат и

дали от жертва няма да се превърнат в престъпници

Или пък дали полицаят срещу тях не е корумпиран. Затова и латентната престъпност е толкова висока – смята се, че тя е над 50%. Просто хората отдавна са спрели да търсят помощ от полицията. А не са намалели битовите престъпления, както обичат да се хвалят от прокуратурата и МВР.

От друга страна, когато все пак реши да се намеси в конфликтни ситуации, полицията или употребява прекомерно сила, или пък самата тя яде пердах.

Всичко това показва наченки на държавен полуразпад. И логично възниква въпросът защо хората трябва да плащат скъпо и прескъпо за издръжката на система, която не може да им гарантира сигурност?

Comments

comments