ИЕФЕМ – БАН се включи в Петия форум на културните и творчески индустрии между Китай и Централна и Източна Европа

Учени от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей – БАН (ИЕФЕМ – БАН) – гл. ас. д-р Ивайло Първанов и докторант Стамен Кънев, се включиха в Петия форум на културните и творчески индустрии между Китай и Централна и Източна Европа, съобщават от института.

Форумът, организиран от Института по интелектуална собственост и технологичен трансфер „Проф. д-р Борислав Борисов“ (ИИСТТ) към УНСС съвместно с Пекинския университет за международни изследвания, Посолството на Китайската Народна Република в България и Crea Tech България, се проведе в края на юни. Учените от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей представиха някои от актуалните проекти и дейности на институцията, касаещи българо-китайски съвместни инициативи, а също и взаимоотношенията общество – креативни индустрии – опазване на културни ценности, отбелязват от екипа на ИЕФЕМ – БАН.

„В презентацията си гл. ас. д-р Първанов показа някои от решенията за цифровизация, а чрез нея за съхранение и репрезентация, на културно наследство в ИЕФЕМ – БАН като разработването на система „Народоука“ (в рамките на проект Клада БГ), на дигитална етнографска карта (в рамките на проект ЦВП „Наследство БГ“) и дигитален танцов атлас, изготвен като част от научната дейност на презентиращия. Специално внимание бе отделено на иновативния и стартирал съвсем скоро проект „3D данни за културното наследство чрез триизмерна, автоматизирана, научнообоснована цифровизация“, който има за цел създаването на прототип на система за цифровизация на традиционното танцуване и който е финансиран от Европейския съюз, казват от института.

Те отбелязват, че Стамен Кънев е представил историята на общите проекти между ИЕФЕМ – БАН и Института за етнология и антропология към Китайската академия за обществени науки. Акцентът попадна върху последния общ проект „Въздействие на климатичните промени и стратегии за справяне в България и Китай“, който има за цел проучване и анализиране на различни видове природни бедствия (наводнения, свлачища, безводие и др.) и влиянието им върху местните общности. „ИЕФЕМ – БАН се отнася отговорно и с все по-голям интерес към развитието на културните и творчески индустрии, както по отношение на начина на употреба на културно наследство, така и във връзка с цифровизацията и опазването му“, подчертават от екипа на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей – БАН.

Източник:БТА

Comments

comments