Иво Прокопиев: Планът за възстановяване трябва да даде инвестиционните решения на хората и фирмите

„Правителството трябва да спре да взима инвестиционни решения вместо фирмите и домакинствата, а да стимулира тяхното инвестиционно поведение. Те трябва да взимат решения, а не правителството да прави списъци от проекти“, коментира пред „Нова телевизия“ бизнесменът Иво Прокопиев, който е съиздател на „Дневник“ и „Капитал“. Той подчерта, че парите, давани от ЕС за осъществяването на плана, са предназначени за домакинствата и фирмите, а не се дават, за да ги усвоява държавата.

Прокопиев оцени, че вариантът на служебното правителство на Плана за възстановяване и развитие на България е по-добър от подготвения от ГЕРБ, но пак е изключително слаб.

По думите му ключов проблем в България е бедността, като последните десет години са изгубени и нито една структурна реформа не е проведена, за да не се нарушава комфортът на управляващите и усвояването на еврофондовете да продължава необезпокоявано. „Най-важно е сега гражданите да си върнат държавата, а бизнесът – свободната пазарна икономика. Сега у нас липсва законност и правила и все повече се превръщаме в планова икономика за усвояване на евросредства. Колкото сме по-бедни, толкова повече пари получаваме, които като се разпределят неправилно, задълбочават проблемите“, подчерта Прокопиев.

В отговор на въпрос той каза, че с концентрацията на големи по обем кредити към само няколко фирми Българската банка за развитие повтаря „модела КТБ“ и това е проблем на „Банков надзор“. Допусна, че голяма част от кредитополучателите не са устойчиви, ще последва заделяне на огромни провизии, а като резултат гражданите като собственици на тази банка ще платят поне половин милиард за кредити, които никога няма да бъдат върнати.

Повод за интервюто беше откритото писмото на Прокопиев до ДПС, разпространено миналата седмица. Той изрази възмущение, че лидери на движението по време на предизборната кампания и след това в парламента продължават с нападките и разпространението на неистини по адрес на „Дневник“ и „Капитал“ по методите на пропагандата. „От една либерална партия, каквато е на книга ДПС, към една либерална медийна група би трябвало да има само подкрепа, каквато получаваме от Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ). АЛДЕ е най-големият защитник на личните права на гражданите и свободата на словото. Това очаквам от ДПС, а не груби нападки с лъжи и манипулации“, подчерта той.

Припомни, че голяма част от корупционните скандали в страната, каквито са инхаус поръчките и управлението на ББР, са тръгнали от разследвания на „Капитал“ , чрез които регулаторите са били предупредени за лошото управление.

По повод подмятанията, че е кадрувал в първия кабинет „Борисов“ Прокопиев припомни, че по това време е бил председател на най-голямата работодателска организация и е контактувал с премиера в това си качество, но не е имал разговори за министри. „В първото правителство на Борисов имаше честни, почтени хора, професионалисти, които не бяха повторени във второто и третото. Спряха да мислят икономически и управленски. Борисов е добър политик, но лош управленец“, каза той.

Comments

comments