Иван Нейков: Правителството харчи милиарди, защото през март има избори

„Бяха готови да пипат наред инструментите в осигурителния модел“

Много голяма част от политическите сили са готови да пожертват пенсионния модел  в името на партизанлъка, в името на по-добри резултати на изборите. На всички избори пенсионната система получава такива крошета от страна на политици, които бъкел не разбират от осигурителна система.Този заяви бившият социален министър Иван Нейков, председател на УС на Балканския институт по труда и социалната политика, пред БНР.

„Онова, което притеснява експертния свят е, че действията, които се  предприемат под егидата коронавирус, защита, грижа – нито една от тези стъпки не променя статута на човека. Тези стъпки няма да извадят никого от състоянието на бедност, на недоимък. Каква е целта тогава?  Ако ще похарчим милиарди, а няма да постигнем цел поне част от хората да престанат трайно да бъдат бедни, значи нещо друго се иска с тия пари да се направи. И кой знае защо през главата започва да ти минава мисълта – ааа, март месец избори“, посочи Иван Нейков.

„Бяха готови да пипат наред инструментите в осигурителния модел, само и само да получат благодарност от народа. Пенсионната система не е система за благодарност. Пенсионният модел е опората на всяко цивилизовано общество. И ако това общество е готово в името на десет депутата да пожертва тази опора, значи не е толкова цивилизовано“, допълни Нейков.

Comments

comments