Иван Гешев: Предишното искане за оставка беше правно нищо, сегашното е просто нищо

Предишното искане беше правно нищо, сегашното е просто нищо. Така главният прокурор Иван Гешев коментира пред журналисти искането на министъра на правосъдието Надежда Йорданова за предсрочно прекратяване на мандата му.
Затруднен съм, не знам как да коментирам искане за отстраняване на главния прокурор в страна член на ЕС в 21 век, което съдържа публикации в медиите и постове в туитър, каза той.

Според него това е механичен сбор от манипулативни и неверни политически твърдения, субективни неверни оценки и обикновено цитиране на норми. И трите нямат никаква връзка с Конституцията, още по-малко с главния прокурор, посочи Гешев.

Днес пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) заседава по този повод. В искането на правосъдния министър има девет точки.

Според главния прокурор искането щеше да е смешно, ако не е тъжно. „А е тъжно, защото това е лош знак за българската държавност. Оправдават опасенията ни за това, че с бързи темпове вървим към забравени проблеми отпреди влизането ни в ЕС. МВР и Министерството на правосъдието се занимават да атакуват прокуратурата в последната една година, вместо да вършат това, което очакват хората. Това води до бум на престъпността на нива отпреди години. Възражда се и полицейският произвол“, заяви Гешев и отново посочи, че според него се нарушава принципът на разделението на властите.

Той посочи, че искането за предсрочно прекратяване на мандата му ще има последици, цената за които ще платят българските граждани.

Главният прокурор и прокуратурата нямат лични битки. Нашата битка е с престъпността, каза Гешев. По думите му сериозните въпроси пред хората са цените на тока, икономическата, социалната криза и случващото се в Украйна.

Той изрази очакване ВСС да осигури средства за настаняване и пребиваване на семейства на украински магистрати у нас. И допълни, че е внесъл искане в кадровия орган. Според Гешев може да се наложи спешен ремонт на втора база.

Колкото до намаления бюджет на съдебната власт, главният прокурор посочи, че вероятно ще сезира Конституционния съд. Задължение на държавата е да осигури нормална работа на институциите, отбеляза той.

Comments

comments