Ивайло Мирчев: Със или без знанието на Бойко Борисов, днес видяхме прегръдката на ГЕРБ с ДПС

Възможен е вариант, при който ДПС с Делян Пеевски на първия ред в парламента управлява заедно с ГЕРБ. Зародишът на подобна коалиция вече се вижда и в пленарна зала, където днес на второ четене беше обсъждан законопроекта за промяна на изборните правила и връщането на хартиеното гласуване. Тезата разви Ивайло Мирчев от “Демократична България” в ефира на “Още от деня” по БНТ.

“Бойко Борисов много се дразни и реагира изключително остро, когато ГЕРБ бива свързван с ДПС. Днес обаче видяхме прегръдката им”, каза Мирчев. Според него отличното разбирателство и взаимодействие между Десислава Атанасова, Мустафа Карадайъ и парламентарните им групи много напомня прегръдката между Сергей Станишев и Лютви Местан през 2013-а година. “Тогава се случи и нощта с белия автобус. Да видим дали този сценарий няма да се повтори”, добави депутатът. Той постави въпроса дали и в каква степен лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е запознат с позитивната динамика в отношенията между ДПС и народните представители от партията му.

По повод конфликтното парламентарно заседание от днес Мирчев отличи знаково изказване на председателя на БСП Корнелия Нинова. “Слушахме урок по демагогия и неразбиране как въобще се броят бюлетините в една секция, когато гласуването е машинно. Нека попита сина си, който учи в САЩ и е добър математик, за да ѝ обясни как работят машините”, посъветва Мирчев. Той добави, че хартиеното гласуване би върнало ръчното броене на протоколите от секциите, което би позволило на ГЕРБ да получат допълнителни 200 000 гласа за сметка на ПП и ДБ. Депутатът аргументира тезата си с експертен коментар в същия дух на заместник-председателят на ЦИК Димитър Димитров, излъчен от квотата на ГЕРБ. “Тези гласове биха били напълно достатъчни след нови поредни предсрочни избори ГЕРБ и ДПС да си гарантират стабилно коалиционно управление, така че Пеевски да върне това, което беше през 2013-2014-а година.”

Ивайло Мирчев не пропусна да коментира и замесването на името му от Румен Радев в хода на консултациите, проведени с “Демократична България” по-рано тази седмица. “Президентът очевидно следи всеки мой пост и се надявам при следващи консултации да чуем нов анализ на това, което съм писал във Фейсбук”, отчете Мирчев и добави, че ДБ има готовност да се опита да състави правителство, ако получи евентуален трети мандат. Според Мирчев вариантът за кабинет на малцинството с втория мандат на “Продължаваме промяната” е най-малко лошият и тепърва предстоят преговори за основните му приоритети. Подкрепа от други политически сили за действията на такова правителство не би означавала, че те участват в управлението. “ Няма нищо лошо, ако ДПС реши да подкрепи реформите в прокуратурата и отстраняването на Иван Гешев от поста му. Лошото е, че когато Делян Пеевски стои на първия ред в пленарната зала на Народното събрание, няма как да бъде подкрепено нещо подобно, защото Гешев и Пеевски са функция един на друг”, заключи Мирчев.

Comments

comments