Ивайло Мирчев: Над 100 000 бежанци се очаква да пристигнат у нас

„Над 100 000 се очаква да достигне броят на избягалите от войната в Украйна в България. С отварянето на хуманитарните коридори за евакуация, за които се договориха Русия и Украйна, потърсилите убежище в страната ни ще се увеличат драстично“, прогнозира депутатът от „Демократична България“ Ивайло Мирчев, който се срещна с хотелиери от Балчик, настанили безвъзмездно над 300 бежанци.

Безпрецедентното приемане на Директивата за временна закрила от страните членки на ЕС, ще улесни възможностите на украинските граждани за достъп до работа и медицински услуги, уточни председателят на Комисията в НС по политиките за българите в чужбина Антоанета Цонева, която също присъства на срещата.

„България на този етап не е готова за бежанската вълна, но с изслушването на проблемите на хотелиерите в Балчик, настанили стотици бежанци, ще изгради система за тяхното адекватно посрещане и установяване“, заяви Ивайло Мирчев:

„На нас като държава не е позволено да правим грешки. Ние трябва да намерим механизъм, по който те да бъдат интегрирани и да се чувстват добре в България. Това, което е сигурно, е, че много бързо ще минат над 100 000“.

До дни се очаква да се задейства и Директивата за временна закрила, заяви председателят на Комисията в НС за българите в чужбина Антоанета Цонева:

„Хората ще получат пряк достъп до пазара на труда, до образователни, до здравни институции по един много бърз и облекчен начин“.

 

 

 

 

Източник: БНР

Comments

comments