Ивайло Калфин печели с 2:1 дебата в bTV

Ивайло Калфин печели с 2:1 дебата в bTV. Кандидатът за държавен глава на коалиция „КАЛФИН-ПРЕЗИДЕНТ“ е победител от четвърти пореден президентски дебат във вечерта на 02.11.2016 г. Това сочат данни от проведено след диспута представително експресно онлайн изследване между 700 респонденти. Проучването е извършено от агенция „Онлайн Сълюшънс“, съобщава пресцентърът на АБВ.

Калфин: Огледалото на всеки политик трябва да е мнението хората за него

„За мен най-доброто, най-вярното огледало, в което един политик трябва да се оглежда, е това, което хората мислят за него. Когато си тръгвам от президентството, ако българите ми се доверят и ме изберат, гарантирам, че няма да оставя обещана и несвършена работа. Президентът трябва да се занимава с проблемите на хората – демографията, образованието, доходите. Разбира се, да има и адекватна и ползотворна външнополитическа дейност“. Това каза Ивайло Калфин, кандидат за президент на Коалиция „КАЛФИН ПРЕЗИДЕНТ“ в диспута по bTV за ролята на институцията на държавния глава.

„Президентът не трябва да се държи като в кафене. Неговата основна роля е да задвижи, да накара институциите да работят в полза на гражданите“, коментира Калфин. И допълни, че 22-годишната му политическа кариера е на показ и от нея става ясно какъв е бил и как се е справял със задачите си.
„АЕЦ „Белене“ трябваше да заработи следващата година и да носи приходи на държавата. Но министри като Трайчо Трайков спряха проекта и сега плащаме нахалос. КТБ пък е проблем, който е свързан с настоящето и предходното правителство. Контролните институции не си свършиха работата“, отговори Калфин на поставени му въпроси от водещите на предаването. Кандидатът на коалицията поясни, че не приема тона и поведението на турския президент Реджеп Ердоган. „Това неизбежно ще доведе до агресия занапред към държави като нас. България не трябва да допуска подобен тон. Когато допускаме да ни говорят по подобен начин, то означава, че ние сме послушни на съседите. Впрочем, през последните години поведението ни е такова“, поясни бившият външен министър Калфин. И уточни, че с действията си ръководството на турската държава на практика само е сложило край на преговорите за членството си в ЕС. „ А ние докога ще позволяваме нашето мюсюлманско вероизповедание да се финансира от Турция? Докога ще се въздържаме да настояваме за изплащане на компенсациите на Тракийските българи“, попита риторично Ивайло Калфин.Той поясни още, че по отношение на бежанците ние трябва да сме солидарни, но това да е контролиран процес на нашата граница. И че президентът играе важна роля в тези процеси, тъй като те могат да се уреждат по дипломатичен път от човек с добри международни позиции и познанства.

„България не трябва да се вълнува изкуствено от това кого ще си изберат американците за президент . Нашият интерес е да защитаваме своята политика за сътрудничество и спокойствие на Балканите и в района на Черноморието“, заяви още Калфин. На въпрос кой е последният удар в гърба, който е получил, той заяви: „Свикнал съм на всякакви отношения и поведение в политиката. Но последната некоректна постъпка към нас, от АБВ,бе на Корнелия Нинова, която ни лъга три месеца и накрая тръгна по друг път“.
„Бих искал да задам един въпрос към ген.Радев. Аз съм син на висш офицер, който ме е учил, че честта и смелостта означават, ти да умееш да отстояваш позиции. Вие избягахте от дебатите, не си вдигате телефона, когато ви звънят. Готов ли сте да отстоявате българските позиции с чест пред президентите на Русия и САЩ“, попита Ивайло Калфин Румен Радев, който за пореден път избяга от дебат с основните си конкуренти.

Ивайло Калфин отговори на въпрос на Трайчо Трайков относно нереализираното на практика предварително споразумение с БСП за обща президентска кандидатура.

“ Идеята беше да издигнем общ лявоцентристки кандидат за президент, но по вина на БСП и Корнелия Нинова това не стана“.

„Президентът би могъл да инициира дебат за увеличаване на доходите, който да е и социален и икономически“, поясни бившият вицепремиер и социален министър по повод на въпрос дали президентът може да помогне в решаването на тежкия проблем с ниските доходи и пенсии в държавата.

„Ние трябва да направим нов прочит на прехода, особено в икономически аспект. И това трябва да се изучава в учебниците по история. Аз съм готов, ако ме изберат за президент, да работя активно за решаването на проблемите на хората“, каза в заключение кандидатът за президент Ивайло Калфин.

Comments

comments