Здравният министър размисли и предложи д-р Димитър Димитров в Борда на директорите до провеждането на конкурс

Министерство на здравеопазването е изпратило писмо до МБАЛ – Благоевград, в което предлага за вр.и.д. директор на болницата д-р Димитър Димитров, научи „Струма“. Интересното е, че това предложение не е коментирано на вчерашния рапорт, който се провежда всеки понеделник сутринта със завеждащите на отделения за отчитане приема на дейността през предходната седмица и обсъждане на текущи проблеми.

Във връзка с новата ситуация потърсихме за коментар председателя на Съвета на директорите на „МБАЛ – Благоевград” АД адвокат Магдалена Симеонова, която пое управлението на лечебното заведение заедно със зам. председателя Христина Гетова след внезапната кончина на изпълнителния директор д-р Огнян Митев миналия месец.

„Има писмо, с което от Министерството на здравеопазването ни уведомяват за промяна в дневния ред на предстоящото Общо събрание на акционерите, което е насрочено за 9 февруари. Дневният ред е с една точка, с която се освобождава изпълнителният директор д-р Огнян Митев от Съвета на директорите и на негово място се предлага д-р Димитър Димитров до провеждането на конкурс по Закона за публичните предприятия”, заяви вчера за „Струма“ шефката на директорския борд Магдалена Симеонова.

Припомняме, че за шефското място в областната болница бяха номинирани трима кандидати. Първо бе лансирана кандидатурата на началника на хирургично отделение д-р Димитър Димитров, който се ползва с доверието на партия „Продължаме промяната” на национално ниво. В края на декември той беше назначен за зам. директор на болницата по медицинската част. След това стана ясно, че от „Продължаваме промяната“ са предложили гастроентеролога д-р Михаил Спасов от болница ПУЛС и той е бил одобрен от здравния министър проф. Христо Хинков. В МБАЛ – Благоевград е било изпратено писмо, че Министерството на здравеопазването като принципал определя като свой представител на държавата д-р Михаил Спасов в Съвета на директорите.

Това обаче предизвика брожение сред лекари и началници на отделения в МБАЛ – Благоевград, които заплашиха с протестна подписка и напускане, в резултат на което миналия четвъртък се проведе среща с кмета Методи Байкушев с участието на председателя на БЛС в Пиринско д-р Георги Георгиев. На нея градоначалникът признал, че д-р Михаил Спасов е негова номинация и обясни, че това бил единственият лекар, за когото се сетил, когато здравният министър му дал 1 час срок да подаде кандидат за изпълнителен директор.

Междувременно стана ясно, че коалиционните партньори от „Демократична България“ са номинирали за поста д-р Румен Кондев, началника на вътрешно отделение. Срещата на лекарите с кмета на Благоевград, на която не присъства един от тримата номинирани за шефското място, приключи с уговорката, че въпросът остава отворен, разговорите ще продължат и е възможна промяна.

Промяната всъщност е настъпила още на другия ден – 12 януари, когато Министерството на здравеопазването е изпратило писмото с новото предложение за вр.и.д. на болницата д-р Димитър Димитров. Така миникризата в управленския връх на МБАЛ – Благоевград може да се счита за овладяна.

/struma bg,

Comments

comments