Здравният министър предложи локдаун от 27 ноември

Министърът на здравеопазването и членове на НОЩ дават извънреден брифинг за разпространението на COVID-19. Заболяемостта в България е 666.5 на 100 000 души към момента, като по този показател се намираме на 11-о място в ЕС/ЕИП, обяви главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. В три области случаите надхвърлят 1000 на 100 000 души – София, Габрово и Кюстендил.

В болница се лекуват 5950 души, 408 пациенти са в реанимация. Над 2000 са активните случаи сред медицинския персонал, обяви шефът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов. България е трета в ЕС/ЕИП по смъртност за изминалите 14 дни след Белгия и Чехия, показва справка на сайта на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията. У нас смъртните случаи са 17.4 на 100 000 души. Кунчев обаче пропусна да говори за броя на жертвите.

Колкото и да е подготвена една система, тя не може да издържи на такъв натиск, коментира здравният министър. „Готов съм да поема всякаква отговорност и риск, не мога да приема, че има по-висша ценност от живота. Всеки живот има значение. Сега е време, докато спазваме дистанция, да се държим един за друг. Много лекари са болни, техните близки са болни, много колеги починаха, изпълнявайки своя дълг. Разумът и сърцето ми казват, че е нужно да предприемем нови мерки, които да скъсат веригата на заразата“, обяви той. Днес предложих тези мерки на премиера и предложих те да влязат в сила от 27 ноември:

– Удължаване срока на извънредната обстановка до края на март 2021 г.;

– Преустановяване на присъствените занятия във всички университети, училища, детски училища и ясли;

– Преустановяване на колективни спортни мероприятия, семинари, конгресни мероприятия, развлекателни мероприятия, частно организирани тържества;

– Преустановяване на работата на ресторанти, кафе сладкарници, барове и др. Те могат да работят само за доставки по домовете;

– Преустановяване на работата на всички нехранителни магазини, с изключение на аптеки, дрогерии, застрахователи, банки;

– Преустановят се вътрешните и външни екскурзии.

 

Час преди насрочените изявления от МС съобщиха, че премиерът Борисов се е срещнал с представители на щаба, но освен че са изброени участниците в работната среща, новини в съобщението няма. Самият Борисов също си пусна видео във „Фейсбук“, придружено с думите:

„Целият свят е в пандемия. Здравната ни система се бори героично в момента. Винаги на първо място, във всяко едно наше действие са стояли животът и здравето на българите. Радвам се, че имаме и много оздравели. В същото време следим и процента на заразените. С нито една мярка не трябва да прекалява, нужен е баланс. За да бъдат увеличени доходите и пенсиите, за да помагаме на бизнеса, дори за закупуването на ваксините или за подкрепата на болничните заведения –за всичко това трябва да имаме работеща икономика. Обсъждаме актуалната обстановка със здравния министър и членовете на Националния оперативен щаб. Всеки доклад на лекарите се анализира внимателно“.

Правителството е под усилващ се натиск да наложи локдаун, но до този момент дава сигнали, че твърдо ще държи държавата отворена, а премиерът Бойко Борисов не дава и дума да се отвори за ограничения. Локдаун за 3 седмици поиска и НФСБ, коалиционен партньор на ГЕРБ. От „Обединени Патриоти“ коментираха пред „Сега“, че по темата не е провеждан коалиционен съвет, тъй че няма съгласие за никакви нови мерки.

Единствената промяна в мерките, която се обсъжда в последните дни, е в посока на тяхното облекчаване – да отпадне карантината за контактни лекари, тъй като няма кой да работи в болниците, както и да се намалят отново зелените коридори за възрастни в аптеките и хранителните магазини.

Правителството полага и доста неуспешни усилия да реорганизира болничната система, за да посрещне вълната от болни. След като седмици наред не успяваше да убеди болниците да изпълнят разпорежданията да заделят 10, а после и 20% от леглата си за COVID-19, миналата седмица здравният министър спусна ново разпореждане – да се обособят чисти болници във всеки областен град, където да се лекуват хора без коронавирус, макар че в настоящия хаос е все по-трудно да се правят каквито и да било промени. За София например чистата болница трябва да бъде ИСУЛ, но в нея по данни на НЗОК от 15 ноември има 69 пациенти с коронавирус и не е ясно те къде ще отидат. Срокът за определяне на чисти болници беше краят на миналата седмица, но няколко области обявиха, че не могат да се справят със заповедта на министъра.

Другите нерешени въпроси са свързани с електронните направления и известяването за карантина с есемес. Известяването с есемес бе регламентирано в закона за здравето, но само на първо четене, а в момента РЗИ уточнява какво точно да пише в съобщението. Е-направлението пък уж е готово, но необходимият за въвеждането му анекс към националния рамков договор още не е подписан. Там е много вероятно подписването отново да се отложи, тъй като след като се постигна труден консенсус за е-направленията, възникна спор около цената на PCR тестовете – част от същия анекс. Касата се опитва да коригира цената, на която плаща – 60 лв., вероятно в посока нейното намаление, тъй като според управителя Петко Салчев и 60 лв. са много за тест, чиято доставна цена е 17-25 лв. Другите участници в преговорите обаче са категорично против. Така плавно въвеждането на е-направление за тест се отлага за края на годината, за когато има и висящо обещание от ГЕРБ да се въведе електронна рецепта.

 

 

Източник:segabg.com

 

Comments

comments