За някои „случайности“ в имотната сделка на заместник кмет в Община Благоевград

  • Колко струва жилище в столичния квартал „Манастирски ливади“ – 1000 или 1300 евро на кв. м.?
  • Важно ли е кой е купувачът, за да бъде постигната „специална“ цена?

 

 

Сградата, в която се намира новият апартамент на Христина Шопова Снимка: Скрийншот от Google street view
Сградата, в която се намира новият апартамент на Христина Шопова
Снимка: Скрийншот от Google street view

Заместник-кмета на Благоевград Христина Шопова е придобила в края на юли т.г. нов апартамент, с площ 107.770 кв.м. и гараж – 22.090 кв.м. в столичния квартал „Манастирски ливади“. Проверка на „За истината“ и сайта „Благоевград нюз“ показва, че имотът е купен през дружеството „Алфа приоритис“, на което Шопова е едноличен собственик.

Копие от справката в Имотния регистър Илюстрация: За истината“/“Благоевград нюз“
Копие от справката в Имотния регистър
Илюстрация: За истината“/“Благоевград нюз“

Сделката поражда редица въпроси, като най-смущаващият от тях е, как квадратният метър в този район на сторлицата е излязъл на Шопова около 1000 евро на кв.м. Сравнение с цените на които няколко различни агенции за търговия с недвижими имоти предлагат жилища в „Манастирски ливади“ показва, че там цените започват от 1300 евро на кв.м. Нещо повече, само два дни след въпросната сделка, дружеството-продавач „Фиксет“ ООД, е продало друг апартамент в същата сграда на друг клиент томчно на тази цена.

Друга проверка показва, че 260 125,39 лв. всъщност е данъчната оценка на придобитото жилище.

Няколко въпроса

„За истината“ и „Благоевград нюз“, изпратиха на Христина Шопова няколко въпроса, касаещи сделката. От техните отговори трябваше да станат ясни три неща:

1. Как е постигната по-ниската цена на новото й жилище в престижен район на столицата?

2. Какъв е ппроизходът на средствата, с които е придобито новото жилище?

3. Изпълняват ли собствениците на „Фиксет“ през други свои дружества обществени поръчки за саниране на жилищни сгради и други дейности в Благоевград?

Новодомецът черпи

За наша изненада обаче 3 часа след като въпросите бяха изпратени на служебния имейл на благоевградския зам.-кмет, местно електронно издание публикува статия със заглавие „Новодомец! Зам. кметът на Благоевград Христина Шопова чеpпи! Сключи 30-годишна cделка c… банка и cи купи апартамент в София“.

Още два часа след въпросната публикация, „За истината“ и „Благоевград нюз“ също получиха отговори на зададените въпроси. Ето какво научаваме от тях:

“ Във връзка с отправено запитване от Ваша страна, бих искала да уточня, пише в отговора си Христина Шопова.

Всички средства са фирмени от кредити, със срок за изплащане 30 г. Към днешна дата фирмата има извършена дейност. Познавам собствениците на фирмата „Фиксет“ ООД от датата на предварителния ми договор с тях, т.е. 14.02.2019 г. По отношение на въпроса, дали зная, че фирма „Фиксет“ ООД, чрез други свои фирми се явяват изпълнители на обществени поръчки в Благоевград, заявявам, че не зная и няма откъде да имам тази информация, това са Ваши твърдения. Цената, платена за въпросния имот, е предложена от продавача и е 1067 евро за кв.м. „. (Текстът на отговора е публикуван без редакторска намеса)

Скрийншот от публикация в местен сайт в Благоевград, която се появи само няколко часа, след като до Христина Шопова бяха изпратени въпроси, свързани с иматната сделка на дружеството й.
Скрийншот от публикация в местен сайт в Благоевград, която се появи само няколко часа, след като до Христина Шопова бяха изпратени въпроси, свързани с иматната сделка на дружеството й.

Изгодна сделка

Шопова се е сдобила с новия апартамент на 20 август т.г. срещу 260 125 лв. Част от парите, в размер на 170 хил. лв. са осигурени чрез ипотечен кредит, а произхода на останалите 90 хил. лв. трябваше да бъде изяснен в отговорите на един от отправените й въпроси.

В него зам.-кметът на Благоевград твърди, че “ Всички средства са фирмени от кредити ..“, което би следвало да означава, че именно това е произходът им. Справката в Имотния регистър обаче показва само, че размера на ипотечния кредит е 170 хил. лв., а не 260 хил. лв., каквато е цената на жилището. Това би трябвало да означава, че за пълното й покриване й остава вариантът „Алфа приоритис“ да е поела друго фирмено задължение, което не е отразено при вписването на сделката.

Копие на справка в Имотния регистър Илюстрация: За истината“/“Благоевград нюз“
Копие на справка в Имотния регистър
Илюстрация: За истината“/“Благоевград нюз“

През април, тази година местен вестник в Благоевград поиска от Шопова информация за едноличното дружество, което притежава. Тогава тя отговори следното:

„Регистрирала съм фирма, на която съм едноличен собственик и

тя няма никаква дейност.

Законът не ми забранява да съм собственик на фирма, той не ми позволява да управлявам или да съм в управителен орган на дружество, но не и да притежавам! Учредяването на фирма излиза във всички регистри, то не е тайна и това обстоятелство аз като собственик съм длъжна да декларирам и ще го направя в срока, указан от закона, и по никакъв начин не го нарушавам, затова коментари в тази връзка намирам за абсолютно тенденциозни” (В този случай също е запазен оригиналният правопис на отговорите).

Само 4 месеца по-късно обаче, в отговорите на въпроси, изпратени от „За истиата“ Шопова вече твърди, че дружеството й има дейност и освен ипотечен, банка е решила да и отпусне и друг вид кредит, за да финансира покупката на фирмено жилище.

Проверка на условията за кредитиране на фирми, в няколко банки показват, че размерът на финансиране се определя от платежоспособността на кредитополучателя, достатъчността на обезпечениетo или се определя като процент  от нетните приходи от продажби за последна отчетна година. Но както вече уточнихме, дружеството на Христина Шопова е регистрирано едва в началото на тази година и каквато и дейност да е развивало през първата й половина, финансова история, необходима за отпускането на кредит липсва. А това поражда въпроса коя е банката отпуснала на новосъздадено дружество кредит в размер на 90 хи. лв., при вече съществуваща ипотека?

В декларацията, подадена според изискванията на Закона за продиводействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество, Шопова е отразила едва 47 246 лв. от трудови правоотношения. Липсват спестявания или имоти, които биха могли да обезпечат евентуален кредит от 90 хил. лв.

Кой е продавачът?

Спред отразеното в Търговския регистър дружеството „Фиксет“ ООД е собственост на Митко и Илко Анджерови и се занимава със строеж, обзавеждане на недвижими имоти с цел продажба и управление на недвижима собственост.

Двамата обаче са собственици и на още няколко дружества, сред които и „Мират Груп“ , която участва в няколко дружества по Закона за задълженията и договорите. Именно тези обединения се оказват редовни изпълнители на обществени поръчки в Благоевград.

ДЗЗД „Ален мак – Благоевград“, в което „Мират Груп“ участва е било изпълнител на поръчка за „Инженеринг – проектиране и изпълнение на СМР във връзка с реализацията на Националната програма за енергийна ефективност“. Тя е на стойност над 1.1 млн. лв.

ДЗЗД „Струмско- Благоевград“, в което Илко и Митко Анжерови също участват, е получило още близо 682 хил. лв. за саниране по националната програма.

Обединение „МИГ“ ДЗЗД, в което Анжерови също участват е получило над 1.6 млн. лв. за „Изграждане на канализация и водопровод по бул. „Пейо Яворов” – гр. Благоевград, съгласно изискванията на Договорните условия на ФИДИК (FIDIC) за изграждане на строителни и инженерни обекти, проектирани от Възложителя (Червена книга)“.

„Обединение Благоевград 2013“, пак с участието на „Мират груп“ на Анжерови, изпълнява и „Извършване на строително-монтажни работи по изграждане на пристройка, както и ремонт и обновяване на съществуващи помещения за разполагане на медицинска апаратура в СБАЛО „Свети Мина” – Благоевград“ за повече от 1.5 млн. лв. без ДДС, както и „Възлагане на допълнителни строително-монтажни работи с цел изпълнение на проект „Ремонт и оборудване на СБАЛО „Св. Мина“ срещу сума от над 415 хил. лв. без ДДС.

Така простите изчисления показват, че Илко и Митко Анжерови са заработили от обществени поръчки в Благоевград над 5 млн. лв. без ДДС за период от 5 години.

Копие от справка в регистър АПИС Илюстрация: „За истината“/“Благоевград нюз“
Копие от справка в регистър АПИС
Илюстрация: „За истината“/“Благоевград нюз“

Всичко е случайно

Ние не твърдим, че някой е нарушил закона, може би е случайност и наистина нищо не свързва Христина Шопова със строителя. Очевидно съвсем случайно от опосредстваните им отношения всеки се оказва печеливш – тя е купила изгоден апартамент, а строителната фирма –няколко обществени поръчки.

 

Comments

comments