За какво се използва маслото от черен кимион?

Семената на черния кимион, отглеждани в много страни от Източна Азия и Северна Африка, са добре познати на всички като традиционна ароматна подправка в кулинарията. Но свойствата му далеч не се ограничават до това – в мюсюлманския свят рядък и ефективен лекарствен продукт се използва от стотици години – масло от черен кимион.

Използването му е един от методите на ислямската медицина, точно като хиджама. И така, как се осигуряват лечебните свойства на кимионното масло и семената на черния кимион? Нека разгледаме този въпрос по-подробно.

 

Масло от черен кимион: фармакологични свойства и употреба

Маслото от черен кимион има висока концентрация на много мощни активни биологични вещества, витамини и минерали, необходими на хората. Насищането с естествен антибиотик и различни видове природни стимуланти на имунната система позволява маслото от черен кимион да има противовъзпалително и бактерицидно действие. Той действа и като средство за борба с външни инфекции – паразити и гъбички.

Общият аналгетичен и успокояващ ефект се допълва от спазмолитичните свойства на маслото от черен кимион. Използването му при лечение на стомашно-чревни заболявания и заболявания на жлъчния мехур се обяснява с неговите жлъчегонни и диуретични свойства. Убивайки бактерии, които причиняват различни заболявания (включително холера), маслото от черен кимион има локален, а не общ ефект, тоест не влияе върху развитието на нормалната чревна микрофлора и не причинява дисбиоза.

Насищането на масло от черен кимион с киселини от типа Омега, както и съдържащите се в него етерични масла и витамини от групи С, Е и А го правят незаменим при предотвратяване на крехкостта на кръвоносните съдове, при медицински мерки за укрепването им и повишават тяхната еластичност. Това от своя страна помага за понижаване на кръвното налягане, предотвратява образуването на кръвни съсиреци и намалява нивата на холестерола в кръвта. Кокосовото масло има подобен ефект върху тялото.

Наситените мастни киселини, фитостероли и флавоноиди, витамини А и Е, цинк позволяват използването на масло от черен кимион за подобряване на стомашната подвижност и повишаване на апетита, както и за лечение на възпалителни процеси, без да се нарушава баланса на чревната микрофлора.

Разбира се, трябва да се помни, че всички лекарствени продукти имат благоприятен ефект само когато се използват правилно. По същия начин кимионът: ползите и вредите от това лекарство стоят рамо до рамо, а основният фактор за успешното използване на масло от кимион е, както винаги, дозата на лекарството, която най-добре може да бъде определена от квалифициран лекар.

 

Лечебният ефект на маслото

Маслото от нигела се използва като високоефективен диуретик, холеретик, леко слабително, имуностимулиращо средство (действа върху тимусната жлеза, стимулирайки я. Известно е, че тимусната жлеза е отговорна за защитните сили на организма като цяло.)

Освен това помага при лечението на различни дерматологични заболявания, свързани с неврохуморални и хистаминови нарушения. Поради наличието на тимохинон, приемът на масло помага за понижаване на нивата на кръвната глюкоза. Етеричните масла, които съдържа, имат подчертан бактерициден и антисептичен ефект. Масло от черен кимион (барака):

  • укрепва имунната система. По време на употребата на масло от кимион има вид едновременно стимулиране на тялото като цяло. Кръвните тестове на хора, приемащи масло от черни семена, разкриват, че съдържанието на жизненоважни Т-лимфоцити, Т-убийци и други клетки, отговорни за укрепването и укрепването на защитните сили на организма, се е увеличило съответно няколко пъти, което е довело до изцеление.
  • разрушава камъни в бъбреците и пикочния мехур;
  • допринася за попълване на млякото на медицинската сестра;
  • насърчава елиминирането на червеите;
  • когато се втрива, помага за изчезването на брадавици;
  • лекува хрема, кашлица, задух, жълтеница, импотентност;
  • ефективен при бронхит, астма;
  • ефективно противогъбично (Candida albicans), антибактериално, антивирусно средство: премахва сърбежа, регенерира възпалената кожа. През 1992 г. медицинският отдел на университета в Дака (Бангладеш) проведе проучване на антибактериалните свойства на маслото от черни семена в сравнение с пет мощни антибиотици: ампицилин, тетрациклин, котримоксазол, гентамицин и налидиксинова киселина. Резултатите несъмнено са възхитителни: маслото от черен кимион беше по-ефективно във всички отношения;
  • оптимизира функцията на червата, като елиминира явленията на дисбиоза;
  • предотвратява затлъстяването, насърчава загубата на тегло;
  • понижава нивото на холестерола в кръвта;
  • помага за повишаване на апетита.

 

Приложения:

  • заболявания, свързани с лошо храносмилане;
  • заболявания, свързани с отделителната система (инконтиненция на урината);
  • язви на стомаха и дванадесетопръстника, както и при лечение на артрит; чернодробно заболяване;
  • заболявания, свързани с възпаление на носните проходи;
  • препоръчително е да се използва за нормализиране на менструалния цикъл и повишаване на потентността на гениталиите.

Comments

comments