За ГЕРБ медиите са „прекрасни и доста свободни, освен ако не са ограничили свободата си“

За пореден път в парламента различните партии направиха своите тълкувания за свободата на словото у нас. Повод бе отчет на Съвета за електронните медии за 2019 г., който бе приет въпреки множеството критики на БСП за работата на регулатора.

Според социалистите е странно, че от доклада отсъства подозрението за политически натиск в БНР покрай отита за сваляне на журналиста Силвия Великова от ефир. Депутатът от БСП Александър Симов смята, че заради това 111-о място в класацията на „Репортери без граници“ ще ни се вижда високо, тъй като скоро България ще бъде на 150 място.

В отговор председателят на медийната комисия в парламента Вежди Рашидов от ГЕРБ отново разви тезата, че представителите на една неправителствена организация не могат да бъдат представителна извадка за свободата на словото у нас, а целта на повтарянето на тази „мантра“ била да се „кепази“ страната. Той каза още, че свободата на словото е в ръцете на медиите, а всички те били корпоративни.

„Имаме прекрасни медии, доста са свободни, освен ако не са ограничили свободата от себе си“, смята Вежди Рашидов. Според него проблемът е, че няма определение за свобода на словото и лъжливи новини, тъй като ако нямало ден, няма да се разбере какво е нощ.

В изказването си Антон Кутев от БСП обаче намекна за проблеми и в частна медия, на която не назова името, но се разбра, че говори за Нова телевизия. „Всички подозираме защо ги уволниха тези журналисти, даже знаем“, каза той.

Според Ерджан Ебатин от ДПС в медиите има политически пристрастия и интереси, а медийното пространство е огледално на политическия модел.

БСП направи доста критики към работата на медийния регулатор, сред които за избора на нови генерални директори на БНР и БНТ. Според социалисти новият директор на националното радио Андон Балтаков е избран без формално да отговаря на условията за трудов стаж, а и имал фирма по време на конкурса.

ГЕРБ и ДПС се обявиха за нов закон и нов модел на регулация. Според Велислава Кръстева обаче никой не трябва да си мисли, че медийният регулатор трябва да е като Министерство на медиите. Колегата й Милко Недялков от БСП смята, че по-голяма регулация ще е вредна за свободата на словото.

„Свободата е като хляба – всеки ден се омесва, опича и изяжда“, каза Недялков./ Dnevnik.bg

Comments

comments