Защо Пламен Георгиев е подходящ за консул според Бойко Борисов

Бойко Борисов

Две седмици след решението за изпращане на бившия шеф на антикорупционната комисия Пламен Георгиев за консул във Валенсия премиерът Бойко Борисов защити назначението. В отговор на въпроси на журналисти той обяви: „Пламен Георгиев е с няколко образования, хиляди награди, милиарди задържани и конфискувани средства, няколко езика“.

Борисов коментира темата пред журналисти след откриването на разширение на завода на „Кока кола“ в Костинброд. Той отговори на въпрос за критиките на президента Румен Радев за управлението на страната и за назначаването на Пламен Георгиев на дипломатическия пост в Испания.

На реплика на журналист, че нивото, на което Георгиев владее испански език не е високо, Борисов каза: „Има достатъчно езикова подготовка. Вие не можете да изброите консулите в Европа“. После допълни: “ Явно това е някаква поръчка“ и даде да се разбере, че е на откриването на нова производствена мощност такива въпроси са неуместни.

На въпрос на журналист от Би Ти Ви как ще убеди хората в назначаването на Пламен Георгиев на дипломатическия пост, премиерът каза: „Нямам намерение да ви убеждавам вас, вие сте убедени по друг начин. В знак на уважение към медията ви“.

„Взехме решение. Изпратихме го консул. Хиляди такива консули има“, допълни Борисов.

По повод критиките на президента Румен Радев той каза само, че на държавния глава не му отива да говори на Шипка да говори такива неща.

Борисов обяви още, че решението за смяната на директора на Националната служба за охрана е дошло изненадващо за него, но Министерският съвет го е приел.

Премиерът Борисов не пожела да отговаря на други журналистически въпроси, но посъветва медиите „да пуснат каквото са казали посланиците на Гърция и САЩ“, присъствали на откриването в Костинброд. Двамата дипломати оцениха средата в България като добра за правене на бизнес и обещаха още инвестиции.

В края на миналата седмица при посещение в Крумовград за откриването на инвестиция на „Дънди прешъс металс“ премиерът по подобен начин отклони въпросите по различни теми с аргумента, че не са подходящи за случая като каза: „Ще се научите да ме питате нещо, което е важно, а не измишльотините на някой“./Дневник

Comments

comments