Защо пада косата и как да възстановим растежа й

От какво зависи състоянието на косата?

Лъскавината на косъма, здравината и гъстота й зависят от много различни фактори. Обикновено при първите признаци на косопад, сменяме шампоана и започваме да слагаме повече маски. Това, разбира се, е много полезно, но то е само козметичната страна на нещата.

 

Косопадът зависи от най-различни фактори:

Наследственост

Каквато коса ви се е паднала от генетичната лотария – такава ще имате. Ако в рода ви мъжете по майчина линия са склонни към оплешивяване, на вас е много вероятно да ви се случи същото. В каква степен – зависи от грижите, които полагате.

 

Хормонални промени

Хормоните влияят в огромна степен на състоянието на женската коса. По време на бременност на пример много жени се радват на гъста и лъскава коса, защото тялото е активирало всичките си сили, за да отгледа новия живот.

След раждането се наблюдава обратното – косопадът се засилва до степен, че при някои жени се наблюдава олисяване на зони на главата.

За щастие, този тип косопад е напълно обратим и към края на първата година на бебето косата на мама се радва на нов растеж.

 

Нездравословен начин на живот

Обикновено хората търсят причината за косопада в сериозни заболявания или външни причини. Истината е, че в много голяма степен растежът на косата зависи от начина ни на живот – с какво се храним, спортуваме ли, пушим ли, често ли употребяваме алкохол и т.н.

Когато един човек приема храни, богати на протеини, цинк, биотин, селен и не пуши, той ще се радва на хубав растеж на косата.

Ако не давате на тялото си никакви полезни вещества, а само кофеин и сандвичи, ако запушвате периферните кръвоносни съдове с никотин и косъмът няма откъде да се храни, няма как да очаквате хубава коса.

Липса на масажи и движение

За да нямате косопад и косата ви да расте бързо, скалпът има нужда от периодично масажиране. Не се лишавайте от удоволствието да масажирате главата си всеки ден поне по за 3-5 минути. Още по-добре е, ако има кой да ви направи този освежаващ масаж против косопад. Движенията не са толкова важни, просто трябва пръстите да минат по цялата глава, за да се подобри кръвообращението.

Спазвайки горните съвети, косопадът няма да ви притеснява и ще се радвате на хубава и жизнена коса.

 

Източник:

New Africa / Shutterstock.com

 


 

 

Comments

comments