Защо община Петрич не публикува записите от нощта на инцидента? Видеонаблюдението не е СРС, платено е с парите на данъкоплатците и трябва да има прозрачност!

39467460_1347860235343894_8426135736310300672_n

Невъзможно е да се удовлетвори искането на роднините на пострадалите деца, за предоставяне на записи от камерите около инцидента, това стана ясно от разговор на наш репортер със заместник – кметът „ТСУиС и обществен ред“ в Петрич Минка Салагьорова.

„Малко преди около час бяха при мен роднините на пострадалите деца, общината като лостове не може да изпълни всичко, което те искат. Едно от исканията беше да им предоставим заисите от видеокамерите, това обаче няма как да се случи по законов път, няма как да ги предоставим, те влизат в разследването. Що се отнася до друг вид подкрепа, ще можем да ги подкрепим. Общината няма как да се включи в разследването на инцидента, процедурите са строго регламентирани, няма как ние да се намесим в работата на разследващите органи.“, допълни още заместник – кметът, изпълняваща в момента длъжността кмет по заместване на Димитър Бръчков.

Докато роднините на децата искат да видят записите, за да се уверят имало ли е дрифт преди инцидента, зам. – кметицата твърди, че предоставянето им е невъзможно. Тук е време да припомним обаче, че по смисъла на Закона, видеонаблюдението не е специално разузнавателно средство и като такова не представлява секретна информация. Припомняме също, че обществената поръчка за видеонаблюдението бе изцяло платена от общинската хазна, или другояче казано – с парите на всички данъкоплатци в Петрич. Когато записите са от полицейски камери, полицията ги контролира, в случая обаче нещата стоят другояче. Прибавяйки и общественото напрежение в Петрич в момента, логично е, че тук е времето и мястото общината като институция да реагира публично и прозрачно, за да бъдат убедени хората в причините, довели до тежкия инцидент, за да се убедят, че никой няма да изманипулира здравето на децата им.

На въпросите ни относно записите в нощта на инцидент отговори и главният секретар на община петрич Велко Велев.

„Не знам дали има входирано писмо от полицията за предоставяне на записите, но ако има такова, ще предоставим. Това е казус, с който не съм запознат, но при всички положения ние между институциите ще си кореспондираме. Отговорните институции ще си свържат работата, убеден съм в това. Няма как записите да бъдат манипулирани.“, заяви той.

Comments

comments