Защо кандидатът на ГЕРБ загуби Сандански?

 

Два месеца преди местните избори вече бившия кмет на Сандански Кирил Котев  е имал сериозни проблеми, научихме от наш източник. Става дума за 23 сигнала в прокуратурата, НАП и други институции, в това число и за личния минерален водопровод, който зарежда луксозния хотел на майка му и брат му.

Името му бе забъркано и около скандала с къщата за гости на бившия вече зам.министър Александър Манолев. В хода на разследването тогава, стана ясно, че след огласяване на журналистическото разследване и произтеклото от него разследване на Прокуратурата и Икономическа полиция, в община Сандански мистериозно и необяснимо се бяха появили документи за платена такса „туристически данък“ за две години назад. Разследващите тогава споделиха, че имат съмнения за изготвяне на документи с невярно съдържание от общинска администрация, не без знанието и покровителството на Котев.

В навечерието на местни избори 2019 год. бе разпространен видеоклип, от който ставаше ясно, че Кирил Котев е в ромската махала в Сандански, заедно с хора, разследвани и уличени в източване на ДДС в особено големи размери.

На видеото ясно се чува, че подсъдимият за източване на ДДС Тони Ангелов-Тенис и местен лидер на „Евророма“ казва: „Братя роми… Няма да идват полицаите да ни притесняват, защото преди 6-7 месеца с кмета имахме една идея, да направим ново заведение, да се събираме по 200-300 човека за банкети и полицаи нема да ни притесняват“.

Оказа се, че клипа е от откриване на кампанията на Котев, в местността „Извора“ в село Петрово, община Сандански. На видеото Кирил Котев заедно с ромския барон Тони Ангелов и два автобуса с активисти на ГЕРБ , предимно от селата Плоски и Катунци, дават ст кампанията за местния вот. Това става с шумно парти с оркестър и богата почерпка за гостите.

Любопитно е, че въпросният Тони Ангелов има дълга история, изпълнена най-вече с криминални прояви. През 2018 год. При акция на ГДБОП той и негови приближени са арестувани за данъчни измами и лихварство.

Обвързаността на бившия кмет на Сандански с ромски босове, обаче датира от по-рано. В сигнал изпратен до НАП от „Активна съвест” през 2015 година, когато той за първи път е кандидат за кмет се споменава, че Котев има съмнителна обвързаност с друг известен ромски тартор -Валери Огнянов Димитров.

След справка в Търговския регистър те установяват, че управител на „Хотел Перун“ ЕООД е 33-годишният ромски тартор Валери Огнянов Димитров. Въпросното дружество е собственик на семейния хотел на Котев. Проверката показва, че младият ром, който живее на ул. „Драгоман“ 182 в махалата на Гоце Делчев, под различна форма – като собственик, прехвърлител и/или управител, участва в десетки търговски дружества, дължащи милиони на НАП през последните няколко години.

 Мистериозният бизнесмен е едноличен собственик на 19 търговски дружества. В нито едно от тях той няма съдружник или съуправител. И на практика оглавява цяла империя от данъчно задължени дружества. На адреса на ромския „дедесарски цар“, наред с множество други фирми, е регистрирано и дружеството собственик на семейния хотел на Котев, а Валери Димитров е негов управител.

Справката в регистъра показва, че братът на Кирил Котев- Иван е преустановил функциите си на управител на 05.11.2013 г., когато ги е предал на ромския бизнесмен, а собствеността на хотела е била прехвърлена на „Лик Холидейз“ ЕООД на 23.10.2013 г. Партидата на това дружество с ЕИК 200658840 разкрива, че ромският предприемач е не само управител, но и чрез „Лик Холидейз“ е едноличен собственик на „Перун“. Нещо повече, това дружество, подобно на „Хотел Перун“ ЕООД, е регистрирано на адрес в ромската махала на Гоце Делчев, а като електронен адрес за връзка е даден имейлът на депутатския брат Иван Котев (ivan.kotev@profstroy.net), който по документи няма нищо общо нито със собствеността, нито с управлението на хотела. Той е напуснал управлението на дружеството майка, което притежава фирмата собственик на „Перун“ на 30.10.2013 г., когато е сменен на поста от рома, който в същия ден е станал негов едноличен собственик.

„Направи ни впечатление, че като адрес за връзка с НАП Валери е посочил в търговската регистрация на „Лик Холидейз“ следния адрес – Сандански, ул. „Кожух“ 17. Проверката ни констатира, че на същия е регистрирана и друга семейна фирма на Котеви – „Профстрой“ ООД, ЕИК 101725052. В нея съдружници в различни периоди са били бащата, майката и братът на Кирил Котев, както и самият той. Там е регистриран и ЕТ „ДОН – КОТ – Андон Котев“, споделиха граждански активисти от курортния град .

Много вероятно, всичко това да оказа влияние на вота на санданчани, които отдавна негодуваха срещу Котев и коментираха нередности около управлението му.

Така на практика, за другия кандидат Атанас Стоянов, победата бе лесна, защото от своя страна, той бе изградил положителен образ.

 

Comments

comments