Защо да изберем климатик вместо духалка за отопление

Отоплението на жилището е една от предпоставките за по-високо потребление на електроенергия през зимата  и точно заради това е хубаво добре да обмислите избора на електроуред. Пред повечето хора стои дилемата дали да вземат климатик, или вентилаторна печка, която е по-известна като „духалка“. Въпреки че двата варианта имат съответните предимства и недостатъци, ние препоръчваме да се спрете на климатик и в следващите редове ще обясним защо.

Климатиците изразходват по-малко електроенергия

Колко харчи един климатик?

Разходът на електроенергия зависи изцяло от модела, енергийния клас и капацитета на уреда. Без съмнение най-икономичните климатици спадат в категорията на хиперинверторните технологии. Те притежават най-високите коефициенти на трансформация на енергия, познати като SCOP и SEER. Най-общо казано, отдаваната енергия е няколко пъти по-голяма от консумираната, откъдето идва икономията на електроенергия. В режим на отопление един хиперинверторен климатик изразходва средно под 0,99kW. Това възлиза на 35 лв. месечни разходи за ток през зимата за площ от около 25 кв.м.

В тази категория попадат климатици Fujitsu от klimatici.bg. Техните хиперинверторни модели са с различна мощност между 7000 BTU и 14000 BTU и притежават енергиен клас A++. Някои от тях достигат охлаждане SEER от 7.11 и отопление SCOP от 4.31, което гарантира ниски сметки за ток и комфортна температура.

Осъзнаваме обаче, че поради първоначалната по-висока инвестиция хиперинвенторите може да не паснат изцяло на бюджета ви. Ако си търсите нещо по-достъпно, винаги може да заложите на следващата категория: инверторите. Дори и да не постигат същите нива на икономичност, те си остават по-енергийно ефективна опция от духалките.

Например климатик с мощност 18000 BTU консумира към 600-900 kWh на месец, а такъв с мощност 12000 BTU изразходва приблизително 400-600 kWh на месец. Средната консумация на един модел от 9000 BTU е 500 kWh на месец (или към 110 лв).

Колко електричество изразходват духалките?

Един от основните параметри, оказващи влияние върху количеството енергия, което една вентилаторна печка изразходва, е мощността. Максималната мощност на битовите духалки е 2 kW на час. Това означава, че за едно денонощие консумираната енергия ще е 48 киловата, ако уредът работи непрекъснато. За цял месец това прави към 1500 киловата, което е около 300 лв.. Изчисленията са приблизителни.

Разбира се, има фактори, които влияят върху крайната консумация. Например, духалката невинаги е настроена на максимална мощност, освен това когато е включена, тя работи с автоматични прекъсвания. Дори и така, крайната цена остава твърде висока, а в повечето случаи температурата в стаята не е задоволителна.

Климатиците постигат равномерна температура в стаята

Един електрически нагревател образува горещи вълни в зоните, които са в непосредствена близост до него, докато останалата част от стаята остава студена. Това води до известен дискомфорт, защото се налага да стоите плътно до печката, за да се стоплите.

За разлика от това, климатиците използват специална технология, с която избутват топлия въздух във всяка точка на помещението. Някои модели могат да сканират стаята и да променят въздушната струя така, че ефективно да доставят топлина до по-студените зони. По този начин се получава една равномерна температура.

Климатиците са безопасни за деца и домашни любимци

Когато имате деца или домашни любимци, изборът на уред за отопление е още по-важен. Вентилаторните печки обикновено се поставят ниско на пода, където могат да бъдат лесно достъпени. Не е желателно около децата да има нагреватели, защото това може да доведе до изгаряне или дори пожар.

Това прави климатиците доста по-предпочитана опция, тъй като те често се монтират нависоко, далеч от обсега на вашите любими същества. Освен това вътрешното тяло не се нагрява като една духалка или конвекторна печка, което на практика предотвратява риска от изгаряне и други инциденти.

Климатиците осигуряват лесен и бърз контрол

Климатиците могат да бъдат контролирани от разстояние благодарение на дистанционното управление. Освен това много от тях притежават Wi-Fi адаптер, който позволява да променяте настройките, докато сте навън. Системата се управлява през мобилно приложение. Можете спокойно да зададете желаната температура преди да се приберете у дома; така ще сте спокойни, че няма да ви е студено.

Климатиците са тихи

И не на последно място трябва да споменем, че духалките могат да бъдат много шумни, което не позволява спокойна почивка, докато са включени. За разлика от това, модерните климатици са изключително тихи в режим на работа. Звуците, които издават, са едва забележими. Това осигурява пълен комфорт през цялото денонощие.

Comments

comments