Зачестяват инцидентите в планините: Какви са причините

/ ПСС – Благоевград

С напредването на лятото и засиления интерес към планинските районизачестяват и инцидентите. Това казаха от планинския спасителен отряд в Дупница. От началото на месец август има няколко случая, при които се е наложило отрядът да окаже помощ на туристи.

На 2 август двама планински спасители от отряда са оказали помощ на 70-годишна туристка от Израел с травма на крака. Пострадалата е паднала близо до хижа „Рилски езера“ и дежурните в базата бързо са достигнали до нея.

На 5 август е подаден сигнал и за жена със съмнения за травма на коляното в района на Рилски езера. Оказана й е помощ от 5 планински спасители от отряда на службата в Дупница, които имобилизират крака и я транспортират.

На 6 август е подаден сигнал за мъж с травма в областта на кръста в района на водопад Скакавица. Пострадалият е отишъл да бере боровинки, подхлъзнал се е и е паднал. Оказана му е помощ от 6 планински спасители.

Планинските спасители посочват, че основните причини за инцидентите са подценяването условията в планината и надценяване на собствените възможности, а също така липса на планинарска култура и неподходяща екипировка.

 

 

 

 

 

 

 Агенция „Фокус“

Comments

comments