Заради натоварения трафик промениха дневното разписание на първолаците и второкласниците в благоевградските II и III ОУ

Зам. кметът Б. Шалявска категорична: Най-важното е проблемите да не се прехвърлят като преписки от бюро на бюро, защото става въпрос за опазване живота и здравето на децата

Заради натоварения трафик и във връзка с безопасното придвижване на учениците в благоевградските II ОУ „Димитър Благоев“ и III ОУ „Димитър Талев“ промениха седмичното разписание на първокласниците и второкласниците.

Както „Струма“ писа, в началото на месец декември в Югозападния университет се проведе кръгла маса, на която представители на различни институции обсъждаха проблемите, свързани с безопасността на движението по пътищата, както и мерки за намаляване на пътнотранспортния травматизъм. По време на форума началникът на отдел ОМДК /организационно-методическа дейност и контрол/ в РУО Методи Попов сигнализира за много сериозен проблем във II ОУ. Там всеки учебен ден малко преди 8 часа сутринта е изключително натоварено. В желанието си да оставят децата си максимално близо и ако може директно пред вратата на училището, родители влизат с автомобилите си в улицата без изход срещу бившето заведение  „Докторска градина“. След това, за да излязат, трябва да дадат назад, а това изключително усложнява обстановката и застрашава живота и здравето на стотици ученици. Във връзка с това М. Попов предложи да се инициира нарочна среща.

И тъй като подобен проблем има и в III ОУ, областният управител М. Димова се ангажира и директорите на II ОУ Милена Ковачева, на III ОУ Михаил Спасов, зам. кметът по „Образование и бизнес развитие“ Б. Шалявска, М. Попов и специалисти по пътна безопасност обсъждаха въпроса.

С цел намаляване на трафика и да няма толкова голямо струпване на автомобили е взето решение да се промени седмичното разписание на част от учениците. Така вече вместо в 8 часа учениците от шестте паралелки с първокласници и второкласници на II ОУ  започват учебни занятия в 8:15 часа. В III ОУ „разминаването“ е с 10 минути и за 8-те паралелки с ученици в 1 и 2 клас звънецът бие в 8:10 часа.

„Смятам, че от наложената мярка и направената организация има ефект и сутрешно време в района на училището няма чак толкова голямо струпване на автомобили“, коментира М. Ковачева.

Двамата директори споделиха и че по време на срещата е обсъждан вариант в района на училищата да се обособят или освободят места за паркиране и там родителите с автомобили да изчакват децата си, вместо  да  задръстват уличното платно.

Конкретно за II ОУ става въпрос за влизащите в „синя зона” паркоместа, намиращи се до оградата на училището по ул. „Стефан Стамболов“. Идеята е сутрин и най-вече в часовия диапазон 17-18 часа, когато родителите прибират децата си, въпросните места да не са в „синя зона” и там да се осъществява престоят на автомобилите. Това обаче, както подчертаха директорите, не е в техните правомощия и решението трябва да бъде взето от общината.

Наскоро полицаите „сурвакаха” с глоби от 20 до 50 лв. родители на ученици в Трето ОУ, паркирали на автобусната спирка заради липса на други места, за да приберат децата си от училище.

За коментар потърсихме зам. кмета Б. Шалявска. Тя обясни, че в най-скоро време, най-вероятно още през следващата седмица, ще се състои заседание на Общинската комисия за безопасност на движението по пътищата, чийто председател е секретарят на общината.

„Ще бъдат обсъдени различните варианти, а също така специалисти ще отидат на място във II ОУ и III ОУ, за да се види как и къде могат да бъдат обособени такива паркоместа“, съобщи зам. кметът Б. Шалявска и обяви още една важна новина, свързана с Благоевградската професионална гимназия, казус, за който „Струма” писа. Откакто пое ръководството на БПГ, директорът Антон Драгоев пише писма на институциите с искане да се направят пешеходни пътеки, за да не се прехвърлят гимназистите през огражденията и да притичват през двете ленти на ул. „Иван Михайлов“ към жк „Запад“. Прибежките се наблюдават и в обратния ред, а абсурдното в случая е, че от двете страни на улицата има автобусни спирки, но не и пешеходни пътеки.

„Най-вероятно утре /б.р. днес, 9.01./ специалисти ще отидат на място, за да преценят какви са вариантите. Да не забравяме, че предприеманите действия трябва да са законосъобразни, целесъобразни, в интерес на хората, още повече че става въпрос за опазване живота и здравето на учениците. Най-важното е проблемите да не бъдат прехвърляни като преписки от бюро на бюро, а да се търсят и намират решения“, заяви Б. Шалявска.

 

 

 

 

Източник: struma.bg

Comments

comments