ЗАМ.-МИНИСТЪР КРАСИМИР ПЪРВАНОВ СЪЩО ЛЪСНА В АПАРТАМЕНТГЕЙТ

kp-darik

Още фигури от властта излизат от справки в Имотния регистър като клиенти на “Артекс”, придобили апартаменти по непазарни цени. Това става ясно след като Биволъ обработи партидите на всички фирми свързани с Пламен и Весела Мирянови – около 3000 записа за сделки с имоти. Сред новите попълнения в скандала “Апартаментгейт” са зам.-министърът на енергетиката Красимир Първанов, бившият шеф на Комисията по съобщенията Веселин Божков и Гергана Мутафова от ВСС.

Красимир Първанов засега държи рекорд по евтиния. Той е придобил на 28.09.2018 апартамент от 149,56 кв.м. плюс два гаража – 18,9 кв.м. и 31,17 кв.м. за 240 312,47 лв. или само 616 евро на кв. м. Имотите са в нова сграда на ул. “Тинтява”, където е единият от апартаментите закупени от Вежди Рашидов.

krasimir-parvanov-artex

Първанов е редовен клиент на Артекс. Още през 2009 той си е купил от фирмата апартамент в Дианабат от 150 кв. м. плюс гараж 16,9 кв.м. за 222 964 лв. или 684 евро на кв.м.

Както писа Биволъ още през 2017 г., има данни, че бившият шеф на НЕК Красимир Първанов носи отговорност за загубата на арбитражното дело, вследствие на което България беше осъдена да плати на руснаците 1,2 милиарда лева за фантомната АЕЦ “Белене”.

Превишавайки правомощията си, Първанов подписва критичното Допълнение 12 (Анекс 12) към Споразумение от 2006 г. между НЕК и Атомстройекспорт (АСЕ) за изграждане на два блока на АЕЦ “Белене”. Неговият подпис ангажира необратимо НЕК с конкретна инвестиция в централата. По-късно руската страна използва именно този текст като ключов аргумент за завеждане на арбитражното дело в Женева за прекратяване на проекта, загубено от България.

Вместо да стане клиент на прокуратурата и да бъде осъден, човекът отговорен за щетата от 1,2 милиарда лева беше издигнат в политическото доверие от властта. Той получи пост на зам. министър на енергетиката в правителството “Борисов 3”.
Бившият шеф на КРС пазарува по 682 евро на кв.м.
Малко преди Красимир Първанов, на 20.09.2018, с апартамент в същата сграда се е сдобил бившият шеф на КРС Веселин Божков. Неговият апартамент и гараж излизат по 682 евро на кв.м. Божков беше дългогодишен шеф на Комисията за регулиране на съобщенията като успя да смени 8 правителства на поста от 2007 до 2017 г.
12
Управлението на КРС при Божков беше белязано от скандали като изгонването на стратегически инвеститори и връчването на мултиплексите на подставени компании на банкера Цветан Василев, който по това време бе в много близки отношения с ДПС депутата и бизнесмен Делян Пеевски.

Чудо – висш магистрат купил два пъти по-скъпо от Цачева
Друго интересно име сред клиентите на Артекс е Гергана Мутафова, бивш районен прокурор на Пловдив и член на ВСС. Тя беше избрана от парламентарната квота като лично предложение на Цветан Цветанов през септември 2017 г.

13
Мутафова е закупила на 08.06.2018 г. апартамент в същата сграда, където Цецка Цачева пазарува “на изкоп”. Но явно апартаментът на магистратката не е бил закупен при същите условия, защото тя е платила по 1147 евро на кв. м. или почти двойно повече, отколкото е платила Цецка Цачева.

Скандалът с апартаментите на властта започна миналата седмица с разкрития на Свободна Европа и Антикорупцинния фонд за скъпо жилище с частен “ВИП-асансьор3, придобито от шефа на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. До края на седмицата стана известно, че жилища на непазарни цени от същата фирма “Артекс” са придобили Цветан Цветанов, Цецка Цачева, Вежди Рашидов и зам.-министъра на спорта Ваня Колева. Цецка Цачева и Ваня Колева подадоха оставки, които бяха приети от премиера Борисов. Преди това Цветан Цветанов коментира, че всичко с неговата сделка било “законно” и замина за САЩ, а Борисов се закани да вземе “тежки решения” след завръщането му.

Източник: https://bivol.bg/

Comments

comments